На 11 септември 2015 г. в гр.София се състоя Ден на отворени врати на клиника New Life. Лекция на тема „Възраст и репродуктивно здраве“ бе изнесена от водещия специалист, втори в света, извършил успешно човешко ин витро и консултант на медицинския център проф. Нери Лауфер.

in vitro 4

 

проф. Нери Лауфер


Имахме възможността да зададем на проф. Нери Лауфер въпроси, които вълнуват много двойки, които искат да имат дете и търсят решение на проблема.

Колко време трябва да опитва една двойка да забременее жената по естествен начин, преди да се обърне към ин витро специалист?

Безплодие се дефинира тогава когато жена под 35 години прави неуспешни опити около  година, а за жена над 35 години този период е над година и половина.

Откъде трябва да се започнат изследванията според нея? Тъй като % на мъжкият  фактор за ин витро расте главоломно в България и според специалисти отдавна е минал 50%, какво би посъветвала тя да направят мъжете ПЪРВО, след като двойка реши да посети ин витро специалист?

Ако при направена спермограма е открита абнормалност, то тези спермограма трябва да се направи отново, за да се потвърди диагнозата. Подробен последващ тест и преглед от специалист, помага да се определи  хода на най-доброто лечение.

Каква е разликата в света между големите ин витро клиники и малките клиники? Гарантира ли по-голямата клиника повече опит, познание и сигурност за пациентите?

При условие, че се използва една и съща  техника и  оборудване и свързаните  с това технологии са еднакви и за двата типа клиники,  по-голямата  клиника може да предложи по-голям опит. Безопасността на пациентите трябва да бъде еднаква в големи и малки  клиники следвайки международни и вътрешни стандарти.

Вярно ли е, че природата коригира проблемите в по-възрастни яйцеклетки, когато се оплодят от по-млади сперматозоиди? Защо е така?

Не съм запознат с категорична информация, която потвърждава това твърдение.

Колко ин витро процедури е пределният максимум, който трябва една жена да направи, преди да се откаже от мечтата си да има дете?

Броят на циклите зависи от диагнозата и преоценка на положението трябва да се направи след 5 неуспешни цикъла при всяка възраст. Ако не се откриват яйцеклетки  или не се развиват ембриони,  такава преоценка трябва да се направи след три цикъла.

В САЩ е легално да можеш да "пожелаеш" пола на детето, което искаш да родиш ин витро. Според вас трябва ли да бъде въведено това и в Европа и света или това е вредна тенденция?

Изборът  на пол не е позволен в Европейския съюз. Това не е медицинско решение, а етично такова и е различно в различните части на света.

Какво определя успешния изход на една ин витро процедура?

Един от  най-важните фактори е възрастта на жената.

in vitro 3

проф. Нери Лауфер и д-р Добринка Петрова


Желаещите двойки могат да заявят на тел. 032 /693 693 или безплатен национален телефон 0800 13 006 и ще получат информация за възможностите за консултиране. На 12 септември 2015 г. от 10ч. стартира Ден на отворени врати в медицинския център за репродуктивно здраве New Life-Пловдив. До 16 септември проф.Нери Лауфер и екипа на клиниката ще дават безплатни консултации за двойките, посетили деня на отворените врати.


Лично проф.Лауфер и управителят на New Life д-р Добринка Петрова, заедно с д-р Васил Даскалов и ембриолозите доц. д-р Румен Димитров, д-р Мариела Даскалова и Пламена Димитрова ще информират за новостите в сферата на асистираните репродуктивни технологии. Денят на отворените врати ще даде възможност на всички заинтересовани да се запознаят и с останалата част от персонала, както и с изключително комфортните условия, които предлага първият в България Израелски център за репродуктивно здраве.

ОЩЕ ЗА ПРОФ.НЕРИ ЛАУФЕР:

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света правили човешко ин-витро, основател на ин витро центрове в САЩ и Израел. В момента е главен лекар в Отделението по Акушерство и Гинекология на университетска болница Адаса в Ейн Карем, Йерусалим, както и консултант по гинекология в NewLife Специализиран Медицински Център по Гинекология, Пловдив. Придобива магистърска степен по медицина в Еврейски Университет, университетска болница Адаса, Йерусалим. След преминаване на задължителна военна служба, специализира Обща хирургия отново в университетска болница Адаса, а непосредствено след това взима и втора специалност Акушерство и Гинекология. През 1980 Нери Лауфер започва активна изследователска дейност в областта на секс хормоните и хормоналните взаимодействия в човешкото тяло в Научен Институт Уайзман, Реховот, Израел. От 1982 до 1984г. е аспирант по Репродуктивна Медицина в Йелско Училище по Медицина, Йелски Университет (Yale University), Отделение по Акушерство и Гинекология, а няколко години по-късно става дипломатически представител в Американския Борд по Акушерство и Гинекология. От 1986г. завежда ин-витро програмата в отделението по Акушерство и Гинекология на многопрофилна болница Маунт Синай, Ню Йорк, а две години по-късно оглавява Ин-витро центъра на университетска многопрофилна болница Адаса в Йерусалим. От 1993г. завежда отделение Акушерство и Гинекология в УМБАЛ Адаса за около 20 години. Проф. Лауфер продължава да работи в Адаса, а дългогодишният му опит и многобройни постижения в сферата на акушерството и гинекологията му позволяват да се занимава и с консултански проекти. New Life е първият от тези проект. Освен известен доктор, Нери Лауфер е също така и изтъкнат преподавател - професор по Акушерство и Гинекология в Йелско Училище по Медицина, Йелски Университет (Yale University) и професор по Акушерство и Гинекология в Еврейския Университет, университетска болница Адаса, Йерусалим. Получава отличие Zohara Levitov Faculty за научна дейност в областта на Гинекологията и Фертилитета, както и отличие от Еврейското общество по Фертилитет за изключителен принос в областта на научните изследвания по фертилитет.

in vitro 1

Медицински център New Life


ОЩЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР NEW LIFE:

New Life е първият ин-витро център в България, който пренася ноу-хау от Израел в областта на асистираните репродуктивни технологии на българския пазар. В Израел изследователската дейност в тази област е много напреднала, тъй като правителството предоставя пълно финансиране на всички проведени асистирани репродуктивни процедури за една двойка, независимо от техния брой, до раждането на 2 деца. Центърът в гр.Пловдив разполага с модерна апаратура, включително най-новата микроманипулационна система на Eppendorf за ICSI оплождане – TransferMan 4r и бенчтоп инкубатор (benchtop incubator) с 10 отделения.

in vitro 2

Медицински център New Life


Всички клинични практики в медицински център New Life следват модела, установен от консултантите – проф. Нери Лауфер,един от първите лекари в света правили човешко ин-витро, основател на ин-витро центрове в САЩ и Израел, и д-р Анат Сафран, световно признат ембриолог с над 30 години опит в сферата на асистираната репродукция. Те участват при определяне на диагнозата и метода на лечение за всеки пациент. Медицинският управител на New Life д-р Добринка Петрова и главният ембриолог на клиниката доц. д-р Румен Димитров са опитни и високо квалифицирани специалисти, преминали специализации и обучения в чужбина. Целият медицински екип на клиниката е завършил успешно престижно обучение в известните еврейски болници Адаса в Йерусалим и Асута Ришон близо до Тел-Авив.