Здравна инициатива „Ваксините действат“

Здравна инициатива „Ваксините действат“

Европейска имунизационна седмица 2020 се отбелязва от 20 до 26 април.

Всяка година европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Европейска имунизационна седмица, за да повиши осведомеността за важността на имунизацията в предотвратяването на заболявания и опазването на човешкия живот.
Мотото през 2020 г. е „Предпази, защити, имунизирай“ („Prevent. Protect. Immunize.“) и акцентира върху значението на ваксините за доброто здравословно състояние на човека през целия му живот, съобщават от Националната пациентска организация.
СЗО определи 2020-а за „Година на медицинските сестри и акушерите“, заради голямото им значение в постигането на универсално здравно покритие, чрез предоставяне на достоверна информация, основана на доказателствата за ваксините, както и чрез оказване на помощ при ваксинацията в много страни. Именно в отдаването на почит на всички професии, високо значими за ваксинационния процес, акцентират и ключовите послания на тазгодишната Европейска имунизационна седмица.

Разнообразието от новини днес е по-голямо от всякога и е изключително важно да взимаме отговорни решения, основани на сериозни проучвания и сведения от достоверни и проверени източници.


Здравна инициатива „Ваксините действат“
Започна Европейската имунизационна седмица (24.04.2017). Тази година темата на инициативата е „Ваксините действат!“, а мотото – „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота“, съобщиха от Националната пациентска организация.

Отбелязването на Европейската имунизационна седмица е до 30 април. Целта на инициативата е да повиши информираността на обществото относно значимостта на ваксинопрофилактиката, като особен фокус тази година се поставя не само на детските имунизации, но и на необходимостта от поддържане на имунитета и при младежи, възрастни, както и сред медицинските работници.

В контекста на „завръщането“ на морбили в редица държави в Европа, включително и в България, нараства и ролята на събитието, една от основните задачи на което е да обърне внимание на изключителната важност от поддържане на колективния имунитет на обществото и значението му за най-уязвимите групи – децата и най-възрастните.

Според данни, изнесени от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на семинар на 22 април т.г., броят на случаите със съмнение за морбили у нас е достигнал 76 души, като от тях към момента 38 са потвърдени.

По данни на Световната здравна организация децата на възраст до 5 г. са особено застрашени от развитие на усложнения вследствие от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, а придържането към имунизационния календар осигурява най-добрата защита в момента, в който децата най-много се нуждаят от нея. В същото време СЗО обръща внимание на това, че имунизацията не е предназначена само за деца – имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш например може да отслабне с годините. Ето защо реимунизацията през тийнейджърските години може да осигури надеждна защита.

vakisnkoНационална кампания „Ваксинко“


Инициативите на Национална пациентска организация, свързани с отбелязването на Европейската имунизационна седмица, ще бъдат проведени под шапката на Национална информационна кампания „Ваксинко“.

На 29 април от 11:00 ч. „Ваксинко“ ще гостува на Националния политехнически музей (ул. Опълченска 66) в рамките на традиционната за музея инициатива „Семейна събота“. По време на събитието д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация ще изнесе интерактивна лекция на малките слушатели и техните родители, на която ще разкаже повече за това как функционира имунната система, какво я застрашава и как да се грижим за колективния имунитет на обществото. Ще разберем повече за ваксините, защо защитата от ваксинопредотвратими заболявания е толкова важна и кои са най-уязвимите групи сред населението.

В рамките на Европейската имунизационна седмица „Ваксинко“ за втора поредна година ще вземе участие и в Софийски фестивал на науката, който ще се проведе между 11-14 май 2017 г. в София Тех Парк.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.