Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ

Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ
1 Декември и Световен ден за борба срещу СПИН и може би мнозина от вас свързват този ден с реклама на защита на средства за безопасен секс и безплатни изследвания за ХИВ. Оказва се, че има и друга инициатива, която ще се проведе  между 17 и 24 ноември.

 Европейска седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ


Освен, че са бързи, тестовете са безплатни и анонимни.

Къде: „Център за сексуално здраве‘‘, на ул. „Цар Самуил“  111, в гр. София, тел: 952 33 99, http://hwb-bg.info
Кога: 16 - 26.11.2017

През 2017 г. информационната кампания "Върни лентата" е насочена към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers), при които в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г. В рамките на инициативата от "Хепактив" и Сдружение "Здраве без граници" ще предоставят безплатни изследвания, съобщи за БНР Силвана Лесидренска от "Хепактив":


В рамките на инициативата, организаторите Сдружение ХепАктив и Сдружение Здраве без граници ще предоставят безплатни изследвания за хепатит В, С и ХИВ, като резултатите биват готови за 15 минути. Освен, че са бързи, тестовете са безплатни и анонимни. Не е нужно предварително записване.

Затова и нашата кампания е насочена именно към тези хора, които са на една средна възраст, които пред СЗО са с най-голям риск от заразяване. Бихме искали да им напомним, че само 15 минути от времето си трябва да отделят, за да се изследват бързо и безплатно и могат да го направят в нашия център, който се намира в град София.

Защо поколението baby boomers трябва да се изследва за хепатит С? Много от хората са били инфектирани с вируса през 70-те и 80-те години на миналия век при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации; до 1992 г. дарената кръв не е била изследвана за хепатит С; вирусът на хепатит С може да уврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години.


71 милиона са заразените с хепатит С в света, у нас са около 94 000


Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства. Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.