Световен бъбречен ден

Световен бъбречен ден

Безплатни прегледи за бъбречни заболявания в болница "Свети Иван Рилски"


Над 850 милиона души са засегнати от хронични бъбречни заболявания по света. В България статистиката е не по-малко тревожна - над 700 хиляди души или всеки 8-и има проблем с бъбречните функции.

От 13 до 19-ти март 2019 г. в Университетската болница "Свети Иван Рилски" в София се провеждат безплатни прегледи за бъбречни заболявания, каза пред "Хоризонт" доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в "Свети Иван Рилски".
Предварителното записване е на телефон 02 952 38 33.

***
В много страни на втория четвъртък на месец март се отбелязва Световният бъбречен ден (World Kidney Day), Здравната инициатива е от 2006 г., посветена е на профилактиката и лечението на бъбречните заболявания.


Инициатор и организатор на Световния бъбречен ден е Международна федерация на бъбречните фондации, а в нашата страна – Българската бъбречна асоциация и нефрологичното дружество.

Идеята е да се разпространи повече информация и да се повиши вниманието към бъбречните заболявания както на широката общественост, така и на институциите.

През 2017 г. проявите, посветени на този ден, преминават под мотото „Затлъстяването - фактор за хроничното бъбречно заболяване”.

Хроничните бъбречни страдания най-често са вторична болест, появила се в резултат на диабет, хипертония или затлъстяване. Често самото бъбречно заболяване се появява и развива без симптоми, но може да наруши дейността на други органи, да доведе но диализно лечение или нужда от трансплантация. То е лечимо само ако бъде открито съвсем в началото, в първите два от 5 стадия на болестта. Именно затова трябва да се осъзнае необходимостта от профилактични прегледи и изследвания.

По повод на международната инициатива днес Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания проведе семинар под надслов "За здрави детски бъбреци-профилактика преди всичко".

Във връзка със Световния бъбречен ден, в периода 13 - 17 март 2017 г. от 10.00 до 16.00 ч., екипът на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“ ще проведе кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване и лечение на хронична бъбречна болест и създаване на регистър на засегнатите от болестта. Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ „Александровска”. Освен на преглед, гражданите ще могат да разчитат също безплатно на лабораторни изследвания: кръвна картина, кръвна захар, серумен креатинин; урина-седимент и микроалбуминурия; измерване на кръвно налягане, ръст, тегло и абдоминална ехография.

Средствата за скрининга са осигурени от благотворителната кампания „Избери за да помогнеш!”. Записването става на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.