Глаукома

Глаукома

"Очите са нашите отворените прозорци към белия свят, затова трябва много, много да ги пазим" доц. Анета Мишева.


От 11 до 17  март 2018 г. се провежда Световна седмица за борба с глаукомата и безплатни прегледи.

По повод Световната седмица за борба с глаукомата ВМА и пациентската организация „Глаукома”, организират кампания за безплатни прегледи.
Всеки, който желае да се консултира със специалист, може да го направи в периода 12-14 март 2018 г., от 14.30 до 17.30 часа.  Прегледите ще се осъществяват в кабинет № 207, намиращ се в поликлиниката на ВМА, след предварително записване на телефон 02/ 92 25 555.  Записването става само между 12.00 и 14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

В УМБАЛ "Александровска” също ще има консултации от 12 до 18 март, от 14 до 18 часа, в Глаукомния кабинет на Клиниката по очни болести към болницата, намиращ се на четвърти етаж.
Пациентите, които искат дасе възползват от възможността, могат да го направят на телефон: 02 9230 415, всеки делничен ден от 8:30 до 13:30 ч.Инициативата  има за цел да се повиши информираността за заболяването, което води до неминуема слепота без симптоматика и от което в световен мащаб са засегнати между 70 и 90 милиона души. Специалистът по очни болести д-р Станка Узунова уточни, че мотото на кампанията тази година е „Да се преборим с неоткритата глаукома”.

Според д-р Узунова  50%  от засегнатите от заболяването, не подозират за него. 80% от диагностицираните пациенти с глаукома са можели да избегнат заболяването, ако то е било открито в ранен стадий.

Глаукомата засяга 67 милиона души по света и предизвиква необратима загуба на зрението, ако не се лекува. В България от глаукома страдат близо 80 000 души. Редовните профилактични прегледи са от съществено значение. Пациентите могат да загубят до 40% от зрението си преди да разберат, че страдат от глаукома.

глаукома

Глаукомата е група очни заболявания, които причиняват прогресиращо увреждане на очния нерв на мястото, където той се отклонява от окото, за да пренесе зрителната информация към мозъка. При липса на лечение повечето видове глаукома се развиват, без пациентът да усети ясни признаци и симптоми, и постепенно увреждат зрителната способност. Глаукомата може да доведе и до слепота. Увреждането на зрението в повечето случаи е необратимо и поради този факт глаукомата се описва като "крадец на зрение". Според проучвания 4,5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на глаукома, като тази цифра се очаква да нарасне до 11,2 милиона до 2020 г.

Най-чест рисков фактор за умирането на нервните клетки при глаукомата е високото очно налягане. То представлява натиска от специфична течност вътре в окото. Тя се секретира от цилиарно тяло, разположено зад ириса. Нейната роля е да поддържа очен тонус, има подхранваща и очистваща функция в окото. Течността циркулира между ириса и лещата му. След това се оттича по малки каналчета и на нейно място идва нова. Когато тези отточни пътища са запушени в някаква степен, този процес се затруднява. Така се повишава налягането на течността в окото (вътреочно налягане). Нормалното вътреочно налягане е от 10 до 21 милиметра живак (mmHg). Когато то надхвърли 20 единици обаче, човек е застрашен от развиването на глаукома. Силният натиск на течността уврежда най-фините участъци в окото – нервните клетки на ретината. Това пък намалява възможността на човешкия мозък да разбере какво вижда окото. Този процес обаче е безболезнен и обикновено минава незабелязан. Така около 40% от зрителния нерв може да се загубят, преди някой да разбере, че човек има глаукома. Пораженията, които възникват, са необратими. Получава се атрофия на зрителния нерв. Единственият начин да се запази остатъчното зрение на болния е като се намали нивото на очното му налягане.

Три са основните видове глаукома – вродена, първична и вторична. Вродената започва още в ранна детска възраст. Първичната е по-честа след 40 години, а вторичната глаукома се дължи на други съпътстващи заболявания или травма. От своя страна тези видове глаукоми се делят на откритоъгълни и закритоъгълни. Откритоъгълната е най-често срещаната форма. При нея налягането на вътреочната течност се повишава, защото тя не може да се оттича правилно. Глаукомата с ниско или нормално налягане се характеризира с прогресивно увреждане на зрителния нерв и загуба на зрително поле при статистически нормално вътреочно налягане. При закритоъгълната настъпва спонтанно и пълно запушване на дренажните пътища от ириса и остро повишение на налягането. Тя е съпроводена от силна болка в окото, намаление на зрението, гадене и главоболие.

От развиването на глаукома не е застрахован никой. Някои групи обаче са по-предразположени към болестта. Сред тях са хората над 45 години, африканците и азиатците, хипертониците и диабетиците. Сред рисковите групи са и всички, които страдат от подчертано късогледство или в семейството им има човек с глаукома.

Рутинните прегледи на очите са жизненоважни, за да се открие глаукомата навреме. При тях специалистите трябва да направят следните изследвания:

  • Тест за острота на зрението

  • Тест за зрителното поле, който измерва периферното зрение

  • Преглед на очното дъно, за да се видят ретината и зрителният нерв

  • Тонометрия – измерване на очното налягане

  • Гониоскопия – преглежда дренажните канали за вътреочната течност


Капките за очи, лазерната и традиционната хирургия са трите метода на лечение засега. Целта на всички тях е да понижат високото очно налягане и да го държат под контрол. Така специалистите намаляват прогресирането на заболяването.

2 Коментара

Ани Отговори

Ками, а къде ще се правят прегледите?

sunny Отговори

За всеки град може да се потърси информация. За София: Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще се проведат от 9 до 14 март 2015 г., в Глаукомния кабинет на Очна клиника на УМБАЛ ,,Александровска” (ет. 4). Инициативата е във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата. Офталмолозите ще преглеждат всеки ден от 14 до 18 ч. Направление по НЗОК не се изисква. Необходимо е само предварително записване на телефон 02/9230 583.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.