1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН


В Световния ден за борба срещу СПИН  1 декември в министерството на здравеопазването бе представена "Харта за популяризиране на здравното и сексуалното образование в българското училище". Инициативата е на представители на 18 младежки клуба.


В България HIV се разпространява два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Заслугата за това е на програмата, финансирана от Глобалния фонд, която работи вече 10-та година. Близо 46 милиона евро е помощта за страната ни за този период. За превенция по програмата работят 50 неправителствени организации, 28 Регионални здравни инспекции, които осъществяват епидемилогичен контрол, както и 21 общини, осигуряващи подкрепяща среда.

През 2015-а година работата по превенцията ще се осъществи от неусвоените 2 милиона и 500 хиляди евро, но след края на 2015-а година държавата ще трябва да осигури по около 2 милиона и 500 хиляди евро годишно за превантивна дейност безплатно и анонимно изследване, откриване на нови случаи сред рисковите групи, информираност за болестта, работа на съществуващите 19 стационарни и 17 мобилни кабинета за изследвания в страната. Досега 65 на сто от новооткритите случаи е станало именно по този път.

90 на сто от започналите лечение преди 7 години са успешно лекувани и живи. Тази година спада делът на младите хора със HIV статус. Д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на HIV/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, ще представи актуални данни за разпространението на болестта.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН Българският младежки червен кръст организира анонимни безплатни изследвания в столицата. Тестовете ще бъдат извършвани от 12 часа до 4 следобед на площад "Света Неделя" до метростанция "Сердика". Организаторите планират шествие до пилоните на НДК в знак на съпричастност със засегнатите от вируса.

В Русенския университет днес ще работи кабинет за анонимно и безплатно изследване за СПИН, ще се раздават информационни материали и предпазни средства.

В Ловеч Ден на отворените врати е организиран в лабораторията на Регионалната здравна инспекция. В центъра на града ще се извършват и безплатни прегледи и консултации.

Във връзка с Европейската седмица, посветена на изследването на HIV и СПИН, експерти са направили диагностика и прегледи на ученици, училищен персонал и работници в местни предприятия, а доброволци са раздавали здравно-образователни материали и кондоми в училищата в Ловеч, Троян и Тетевен.

 

Източник БНР