1 декември

Световен ден за борба със СПИН


АнтиСПИН кампания популяризира безрисковото сексуално поведение

Европейският съюз отпуска още 1.3 милиарда евро за борбата със СПИН. По официални данни броят на заразените с вируса на СПИН в света надхвърля 33 милиона души.

У нас повече от половината от новоинфектираните тази година са млади хора на възраст между 15 и 29 годин.

Националната антиСПИН кампания се организира за седма поредна година у нас и е насочена към младите хора. Кампанията популяризира безрисковото сексуално поведение и толерантното отношение към хората, които живеят с болестта.

"Колкото повече има информирани, не само младите, но и всички хора в обществото, толкова по-толерантни ще бъдат и ще намаляват стигмата и дискриминацията - един от големите проблеми свързани с ХИВ и СПИН"

Тази година за първи път ще се правят и бързи тестове със слюнка, които са съпоставими с кръвните. Ще могат да се изследват най-уязвимите групи - наркомани, хомосексуални и бисексуални мъже и затворници.

DSCN4695

Световният ден за борба със Спин по света

Световната здравна организация приветства изявлението на Папа Бенедикт XVI, че използването на презервативи може да помогне за предотвратяване  разпространението на ХИВ / СПИН.

"Изявлението на папата е в съответствие с доказателствата, че презервативите са много ефективни при предотвратяване на инфекция с вируса на ХИВ", каза д-р Шин Йонг-Су, който е регионален директор за района на Западния Тих океан.

Д-р Шин Йонг-Су заяви, че се надява докато папата официално не признае  презервативите за контрацепция, изявлението му ще омекоти противопоставянето срещу тяхната употреба, особено от страна на католическата църква.

Необезопасен секс е основна причина за епидемията от СПИН в Азиатско-тихоокеанския регион, където 1,4 млн. души имат това заболяване -  два пъти повече отпреди 10 години, каза той.

Броят на хората заразени с ХИВ, се увеличава всяка година с 130,000-150,000 в региона, най-вече заради високо рисковото поведение по време на  секс без предпазни средства и употребата на едни и същи игли при наркотично зависимите.

Около 20 процента от проституиращите и 30 на сто от мъже, които имат контакти с други мъже са заразени с ХИВ в Азия, Шин каза.

Районът, обаче, успя да предотврати мащабното разпространение на ХИВ сред проституиращите, особено в Китай и Мианмар, главно поради интензивните програми за използване на презервативи, каза той.

3

Източник:

AP

DSCN4694

Целият свят говори за СПИН, затова каква заплаха е той за човечеството и какви загуби носи глобалната епидемия на заболяване от СПИН. Да си спомним за тези, които са умрели или са смъртноболни от чумата на 20, а вече и на 21 век. Когато си спомняме за хората болни от СПИН, може да започнем с Фреди Меркюри и всеки от нас има поне една лична история свързана с тази болест, за човек, когото е познавал или познава и точно затова и борбата със СПИН е и толкова лична и отговрност на всеки от нас.

На 5 юни 1981 г. Американският център по контрол на заболявания реггистрива нова болест СПИН - симптмом на придобита имунна недостатъчност.

Световният ден за борба със СПИН (World AIDS Day) за първи път се отбелязва на 1 декември 1988 г. след срещата на министрите на здравеопазването на всички страни и е призив за социална търпимост и размяна на информация на заболяването.

Всяка година се отбелязва този ден и служи за организране на обществените усилия за поддръжка на програмата за профилактика на борбата със СПИН и неговото разпространение, на организране на обучение и предоставяне на информация на всички аспекти, свързани със заболяването.

През 1996 г. ООН създава съюз на 6 световни организации, нарчена Съвместна програма на ООН проблемите на СПИН (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, UNAIDS), програмата обединява проекти на Детксия фонд на ООН, Прогамата на ООН по развитие, Фонд на ООН по въпроси на населението, Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), Световната Здравна Организация и Световната банка.

UNAIDS поддържа дългосрочни глобални по профилактика на СПИН и помага в борбата за правата на хората и отделния човек, независимо от техния СПИН статус. Организира по цял свят мероприятия по профилактика, поддържа изследвания на темата и работи за разширяване на програмите на световния фронт за борба със СПИН.

Световният ден за борба със СПИН е вече традиция за много страни по света. Независимо, че е с определена дата - 1 декември, в много страни се организират програми за цяла седмица.

Символ на борбата със СПИН е червената лентичка. Нито една акция не се осъществява без нея. Историята на червената лентичка е от пролетта на 1991 г. Предложена е от художника Франк Мур. Той живеел в провинциално градче в щата Ню Йорк и неговите съседи носели такава лентичка, като по този начин се надявали за благопплучното завръщане на своята дъщеря,която била войник по време на кризата в Персийския залив.

Лентичките се появили като символ по време на войната в Залива, зелени лентички, прегъната като буквата "V" станали символ на съпричастност с убийството на деца в Атланта. Художникът решил, че лентичката може да бъде символ и на борбата със СПИН.

Идеята била приета от групата "Visual AIDS" Всичко започнало много просто - това е откъс от една от първите реклами " Отрежете червена лента дълга 6 см, след това прегънете като буквата "V" и използвайте безопасна игла за да я прикрепите към ревера си".

Проектът "Червена лентичка" официално старира на 45-та церемония по връчване на наградите «Tony Awards» на 2 юни 2000г. Всички участници носят такава лентичка като символ на състрадание, поддръжка и вяра в бъдеще без СПИН.

#

петя тодорова Правете секс,но безопасен,използвайте кондом,моля,не се нареждайте в статистиката!

#

Doroteya Doncheva Превенцията е винаги по-добра от търсенето на лек. Да мислим "преди" а не "след"! С доза внимание и предпазливост,болестта може да бъде избегната

анти СПИН кампания 2013 г. анти СПИН кампания 2013 г.