Forbes всяка година публикува списък на 100-те най-влиятелни жени на планетата. И в първата десетка присъства името на Мелинда Гейтс.  Тя е една от най-влиятелните съвременни жени в глобален план. Заедно със съпруга си те стоят зад една от най-големите фондации в света с много благотворителни инициатива. Една от тях е и Глобални библиотеки. През 2019  Мелинда Гейтс издаде нова книга със заглавието "Няма връщане назад" (The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World). През последните 20 години Мелинда Гейтс се стреми да помага на нуждаещите се из целия свят чрез своята филантропска дейност и многобройните й пътувания я карат да осъзнае, че прогресът на едно общество днес зависи от защитата на правата на жените и на тяхната сила. "Ето защо трябваше да напиша тази книга – заявява тя. – Исках да споделя с вас разказите на хора, които ме вдъхновиха. Мечтая всички ние да открием начини да помогнем на жените да развият потенциала си.", коментира тя.

Разказите й се отличават с изобилие от факти – от стряскащите данни за детски бракове и липса на контрацептиви, до неравенството на работното място. За първи път Мелинда говори откровено за личния си живот и за отношенията си със своя съпруг Бил Гейтс.

"Мисля, че това е една от най-страхотните книги, които съм чел", казва за нея Уорън Бъфет.

"Когато издигаш ролята на жените, издигаш всички – семейства, общности, цели държави. Този подход е подкрепен с изследване и с безброй примери от реалния живот. В книгата си Мелинда разказва историите на вдъхновяващи хора, които е срещнала чрез работата си по целия свят. Тя работи с данни и онагледява по въздействащ начин въпросите, които се нуждат от вниманието ни – от детските бракове до дискриминацията на работното място. Наричал съм Мелинда нетърпелива оптимистка и ето какво ни предлага тя тук – призив да се захванем с тези проблеми и непоколебима вяра, че разрешаването им е наистина възможно", посочва Барак Обама.


The Moment of Lift How Empowering Women Changes the World.  Книгата излиза на българския пазар от издателство "Обсидиан"


Бил Гейтс коментира книгата по следния ничин: "Щях да го кажа дори и да не бях женен за автора: "Няма връщане назад" е страхотно четиво. Една мъдро, откровено и красиво написана книга за това как издигането на ролята на жените издига всички (никой, който познава Мелинда, няма да се изненада). Въпреки че книгата ѝ отне около година, по някакъв начин тя работи върху нея през целия си живот. "Няма връщане назад" е за жените, които са вдъхновили Мелинда – като се започне от собствената ѝ майка, мине се през колегите ѝ в "Майкрософт" и се продължи с невероятните учени, фермери, педагози и лидери, с които се среща и днес покрай работата си в нашата фондация".