Нова книга на турския писател Орхан Памук на българския пазар преди Коледа -„Червенокосата”.

Книгата прониква със силата на антична трагедия в мрачни духовни пространства, посочват от издателство "Еднорог".

Заедно с най-новия роман на Нобеловия лауреат на българския пазар поради големия интерес излиза и четвъртото издание на неговата най-продавана книга – „Името ми е червен”.

“Памук се превръща в един от малцината автори, написали най-хубавите си книги, след като са спечелили Нобелова награда” (На 12 октомври 2006 г. е награден с Нобелова награда за литература) коментира Индипендънт.

%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b0

В най-новия роман на Памук дълбоки страсти и непонятни пориви пренасят духа на античната трагедия в съвременен Истанбул. Сюжетът е следният: В началото на житейския си път Джем среща загадъчна червенокоса жена и тази среща се оказва съдбоносна за него. След единствената любовна нощ, прекарана с нея, той не може да заличи тайнственото й присъствие през целия си живот. През тази единствена нощ съдбата му се променя завинаги.

От чирак на майстор, копаещ кладенци, Джем се издига до върховете на обществото, опознава не само света на бизнеса, но и света на идеите. Страшно събитие, преживяно на младини, оставя у него неизличимо чувство за вина и го кара да стигне в търсенията си до античността и до случаите на отцеубийство и убийството на сина в „Едип цар” и „Шах-наме”, за да си обясни сложната плетеница от самота, ненавист, вина и любов, която движи живота му.

Орхан Памук е най-продаваният турски писател в световен мащаб, придобил международна популярност през 90-те години. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г за цялостно творчество. През 2003 г печели международната награда IMPAC за романа си "Името ми е червен”. Лауреат на Наградата за мир за 2005 г., присъждана от организацията на немските книготърговци.

Носител на френската награда "Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г. за „Сняг”. През 2005 г  става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а списание "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.