Колко лесно се разпространяват лъжите?

Колко лесно се разпространяват лъжите?

Романът, спечелил Costa Book Award 2015, излезе на български

Една лъжа може да донесе истината – мистериозно дърво връзва плодове, които разкриват тайни, ако му бъдат прошепнати лъжи, в които всички вярват. А едно момиче силно желае да научи кой е убил баща й. И започва да шепне лъжа след лъжа… Енигматичен, мрачен и проникновен, романът „Дървото на лъжите” от британката Франсис Хардинг е увлекателна история за момиче, на което е забранено да прави това което го вълнува.

 

durvoto_na_lujite_coverФейт е на 14 години. Освен грижите за 6-годишния й брат, допълнително бреме за нея са съмнителните обстоятелства, при които нейният баща – изтъкнат учен, е намерил смъртта си. Докато се рови в записките му в търсене на улики, героинята на Франсис Хардинг се натъква на сведения за странен екземпляр от неговата колекция: Дървото на лъжите. То расте и връзва плод само ако му бъдат прошепнати лъжи, в които хората да повярват.

Плодовете му разкриват важни истини на онзи,който ги опита, а колкото по-голяма и достоверна лъжа му прошепнеш, толкова по-ценна истина ще научиш… Ако има нещо, което Фейт умее, то е да лъже. Тя вярва, че дървото ще й разкрие убиеца на баща й. Но за целта трябва да измисля все по-големи и по-големи лъжи – и то такива, които да плъзнат сред хората като пожар. Плодовете на лъжите обаче са горчиви. И отровни за ума и душата. Докъде ще стигне Фейт в опита си да научи истината за смъртта на баща си предстои да разберем на страниците на макабрения young adult роман „Дървото на лъжите”.

Франсис Хардинг завършва специалност „Английски език” в Оксфордския университет. Носител е на наградата Branford Boase Award през 2006 г. и попада в списъка на School Library Journal Best Books с дебютния си роман „Fly by Night”. За „Дървото на лъжите” през 2015 г. Хардинг печели Costa Book Award.


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.