Трите дъщери на Ева

Трите дъщери на Ева

„Трите дъщери на Ева“ на Елиф Шафак


История за отстояването на вярата и за любовта, за победата над страховете и удоволствието да изречеш истината


В десетия роман на Елиф Шафак, позната у нас с бестселъри като „Любов“, „Чест“ и „Копелето на Истанбул“, религиозната принадлежност, последствията от изборите, които правим, и феминизмът са само част от въпросите, пред които се изправят „Трите дъщери на Ева“ – Грешната, Набожната и Раздвоената. Чрез своите герои Шафак говори открито за опасностите от религиозния екстремизъм и политическите репресии, осъждайки догмите и призовавайки читателите да възприемат ценността на съмнението.

Това е историята на младата туркиня Пери, която расте като невинна жертва в непрекъснатата война между самотния секуларизъм на баща си и ислямската религиозност на майка си. Момичето печели стипендия за Оксфордския университет и пристига в Англия, където се сприятелява с чаровната Ширин – атеистка от ирански произход, и Мона – забулена с хиджаб египто-американка. Така се заражда една необичайна връзка между три съвършено различни жени от мюсюлмански произход – Грешната, Набожната и Раздвоената, Трите дъщери на Ева.

Elif-Shafak

"Докато пишех романа, се вгледах дълбоко в турското общество и неговата народопсихология. Страхът се усеща във въздуха, присъства една постоянна тревожност… Липсва ни памет, нямаме време за анализи, дори за скръб.Именно това са нагласите, които исках да опиша в книгата си“.

Носител на множество награди и литературни отличия, Елиф Шафак е най-четената турска писателка. Творбите ѝ са преведени на 47 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания. Шафак е и сред най-активните обществени личности в социалните мрежи. Пише на турски и на английски, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.

„Трите дъщери на Ева“ ще бъде по книжарниците от 29 юли 2017, на цена от 24,90 лв. и в тираж от 10 000 бройки.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.