Любими цитати от „Отнесени от вихъра“

Любими цитати от „Отнесени от вихъра“

„Отнесени от вихъра“ (на английски: Gone with the Wind) е роман от 1936 година на американската писателка Маргарет Мичъл.
Книгата бързо се превръща в бестселър, авторката Маргарет Мичъл получава награда „Пулицър“, а през 1939 година по романа е заснет високобюджетния едноименен епос.
Историята разказва за две войни - тази между Севера и Юга и тази между Скарлет О'Хара и Рет Бътлър. в сюжетните нишки се преплитат любовта, омразата и завинаги изгубеното време.

Продукцията на Дейвид О. Селзник по спечелилия награда “Пулицър” роман на Маргарет Мичъл “Отнесени от вихира” е “е върхът в холивудското кино”, по думите на Ленърд Малтин от шоуто “Entertainment Tonight”. Според него това е филм, на който годините придават още по-голям чар.

Gone with the Wind 1Любими цитати от „Отнесени от вихъра“



  • За всичко това ще мисля утре в Тара. Тогава ще мога да го понеса. Веднъж да дойде утре, ще намеря начин да спечеля Рет отново. Та нали и утре е ден!

  • Поразително е упорството на жените да запазят веригите, които оковават тях самите!

  • Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде.

  • Ако кажа, че съм лудо влюбена, значи да излъжа, при това вие веднага ще разберете, че не е истина.

  • Обещанията се дават, за да се нарушават.

  • Никаква сила на света не може да ни сломи, освен нашата собствена природа, в която е заложено тъй силно да копнеем по неща, изгубени безвъзвратно, и да пазим толкова много спомени.

  • Жените са толкова твърди и издръжливи, колкото мъжете не могат и да си представят. Да, винаги съм смятал така, въпреки че от малък ми втълпяват, че жените са слаби, нежни и чувствени създания.

  • Каквото е счупено – счупено е. И аз предпочитам да запазя спомена за някогашната му красота, вместо цял живот да се примирявам с пукнатини.

  • Ако наистина искаш да го видиш такъв, какъвто е в действителност, съди го поне справедливо. Той е благороден по душа и възпитание човек, озовал се в свят, където не му е мястото, и макар да съзнава, че старанията му са предварително обречени на провал, опитва се да живее по нормите на един погребан вече бит.

  • - Моята любов угасна — продължи той, - потушена от Ашли Уилкс и от безразсъдната ти упоритост, принуждаваща те да се вкопчваш като булдог в онова, което решаваш, че искаш да имаш… Да, любовта ми угасна.

  • Обичах те, но не можех да допусна да го узнаеш. Защото ти си жестока към тези, които те обичат, Скарлет. Ти приемаш любовта им и я размахваш ката бич над главите им.

  • Рядко се срещат хора, които в тази ранна възраст са успели вече да завоюват света и да погубят душата си. Недей да се стряскаш. Не искам да намекна, че ще гориш в пламъците на ада заради историята с Ашли. Просто се изразявам образно. Още откакто те познавам, си искала две неща - Ашли и богатство, което да ти позволи да пратиш целия свят по дяволите. Е, ти си достатъчно богата, не си спести остроти по адрес на света, а сега можеш да имаш и Ашли, стига още да го желаеш. Но като че ли всичко това вече не ти се вижда достатъчно.

  • Има два момента, в които могат да се направят големи пари - единият е при създаването на държавата, другият е при рушенето й. При създаването печалбите се трупат бавно, а при краха - с главоломна бързина.

  • Тъй и не бе успяла да разбере мъжете, разпалили любов у нея, за това накрая бе загубила и двамата. Осени я смътно прозрение, че ако бе разбрала Ашли, никога не би го обичала; ако бе разбрала Рет - никога не би го загубила. Питаше се отпаднало и с униние, дали изобщо бе съумяла да разбере някого на този свят.

  • Но аз те обичам! Там ти е бедата.


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.