25 нехудожествени книги, които да се прочетат

25 нехудожествени книги, които да  се прочетат25 нехудожествени книги, които всеки трябва да прочете


Макар да се насочваме повече към увлекателните романи, отколкото към нехудожествените произведения, има такива сред тях, които могат да променят живота ни, пише Обекти. Сайтът list25.com ни представя 25  книги, които е задължително да прочетем.

1. „Bad Blood” от Лорна Сейдж. Има много книги за нефункционални семейства. В творбата на Сейдж обаче е описано възможно най-лошото, което може да се случи в едно семейство.

2. „Яж, моли се и обичай” от Елизабет Гилбърт. За да намериш себе си, се налага да направиш неща, които не си правил преди. Точно така постъпва Гилбърт, за да се спаси.

3. „The Power of Less” от Лео Бабаута. Както и повечето творби за самопомощ, тази се опитва да ни накара да си създадем навици, които да ни помогнат да вървим напред. Методите на Бабаута може да са малко трудни, но един отворен за промяна ум не може да не усети положителна промяна.

4. „Кратка история на времето” от Стивън Хокинг. За тези, които се вълнуват от проблемите за вечността, вселената и т.н., това е задължително четиво. От него са продадени над 10 милиона копия.

5. „Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media” от Ноам Чомски и Едуард Херман. Този шедьовър ни описва моделите и методите на пропаганда, използвани от масовите медии, корпорациите и правителствата.

6. „Вторници с Мори” от Мич Албом. Тази книга отново е свързана с влиянието на медиите. Представен е епичен сблъсък на гледни точки между умиращ професор и някогашен негов студент.

7. „I Know Why the Caged Bird Sings” от Мая Анджелоу. Творчеството на Анджелоу може да ви отвори очите. Тази нейна автобиография засяга теми като расизъм, идентичност, изнасилване.

8. „Собствена стая” от Вирждиния Улф. Макар да е есе на Улф с измислен разказвач и персонаж, тази нейна творба се смята за нехудожествена проза. Засяга проблемите на жените.

9. „Вторият пол” от Симон дьо Бовоар. Тази творба от 1949 г. е едно от най-ключовите феминистки четива. Понякога търпи критики заради липса на обективност.

10. „Владетелят” от Николо Макиавели. Смята се за първата книга за модерна философия. Пионерско четиво за управлението и политиката, съветите, които могат да се приложат в най-различни сфери.

11. „Не правете от мухата слон” от Ричард Карлсън. Карлсън е бил психотерапевт. Тази негова книга ни показва как да бъдем ефективни, въпреки стресовото всекидневие.

12. „Седемте навика на високоефективните хора” от Стивън Кови. За тези с бизнес насоченост – това е за вас. Продадена е в над 25 милиона копия в цял свят и е преведена на 38 езика.

13. „Проблясък. Силата на мигновените решения” от Малкълм Гладуел. Книгата ни показва как спонтанните решения понякога могат да бъдат по-добри от тези, взети след милион премисляния.

14. „Изповеди” от Жан-Жак Русо. Тази автобиография покрива първите 53 години от неговия живот. Смята се за една от първите автобиографични творби.

15. „Under the Banner of Heaven: A Story of Violent Faith” от Джон Кракауер. Шокиращото разследване на убийството на една майка и нейното дете. Засяга религия, норми на обществото.

16. „Kaffir Boy: The True Story of a Black Youth’s Coming of Age in Apartheid South Africa” от Марк Матабейн. Още една книга за предразсъдъци и дискриминация. Развива се по време на апартейда в ЮАР.

17. „Изкуството на войната” от Сун Дзъ. Книга с изключително влияние върху източното и западното военно мислене. Задължително четиво

18. „Нощта” от Ели Визел. Въпреки че продължава по-малко от десетилетие, Втората световна война дамгосва човечеството завинаги. Визел разказва за преживяното в концлагер, заедно с неговия баща, през 1944-1945 г.

19. „Най-великият търговец в света” от Ог Мандино. Може да изглежда като едно от многото корпоративни произведения, но това е само на пръв поглед. Този бестселър не само ни разкрива тайните на търговията, но и е духовно вдъхновение.

20. „Размисли по пътя: Прозрения за любовта и духовното израстване” от Морган Скот Пек. Едно от най-добрите спиритуални четива. Посветено е най-вече на дисциплината.

21. „Моят път към истината” от Махатма Ганди. Ако искате да опознаете повече човека Махатма Ганди, тази негова автобиография е начинът. Представен е пътят на Индия към независимост  – неподчинение без жестокост.

22. „Дневникът на Ане Франк” . Сърцераздирателните записки на едно малко момиче, което се крие заедно със семейството си по време на окупацията на Холандия от нацистите.

23. „Изкуството на щастливия живот” от Далай Лама. Тук Далай Лама се опитва да ни покаже,  че щастието на човека зависи повече от неговата нагласа, отколкото от заобикалящата го среда. Освен това книгата е написана красиво и разбираемо.

24. „Тълкуване на сънищата” от Зигмунд Фройд. Винаги се чудим какво означават сънищата ни. Има доста книги за това, но най-авторитетната е именно тази на бащата на психоанализата.

25. „Дао Дъ Дзин” от Лао Дзъ. Една от най-превежданите книги в историята на литературата. Класическо китайско произведение от ІV век преди Христа. Темите, разглеждани в книгата, са много, вариращи от политически съвети до мъдрост у хората.

Източник: lira.bg
0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.