Уроците на Дейл Карнеги


Как да предотвратим умората


Предотвратете умората и безпокойството! Запазете висок дух! И ще можете да се справите и с най-трудната ситуация.

·         Почивайте преди да сте се преуморили.Приложете това, което правят в армията – вземайте чести почивки. Правете това, което сърцето ви прави – почивайте си преди да сте се уморили. Така ще добавите по един час към всеки ден от живота ви.

·         Научете се да почивате докато работите. Релаксирайте и в най-странните моменти... Работете в удобна позиция. Проверявайте състоянието си четири-пет пъти дневно и си задавайте въпроса: „Дали не правя работата си по-трудна, отколкото всъщност е?“ Запитайте се в края на деня: „Аз съм уморен, дали е от извършената работа или от начина, по който съм я извършил?“.

·         Грижете се за здравето и външния си вид като си почивате у дома. Нищо няма да ви състари по-бързо от напрежението и умората.Нищо няма да опустоши така вашата свежест и вид от развихрилата се тревога. Трябва да си почивате.

·         Прилагайте следните добри работни навици:

а.) Разчистете бюрото си от всички документи с изключение на тези, свързани с проблема, върху който работите.

б.) Вършете нещата по реда на важността им.

в.) Когато се изправите пред проблем - решете го веднага, ако разполагате с фактите, необходими за вземане на решение.

г.) Научете се да организирате, делегирате и ръководите.

Само видът на разхвърляно бюро с разпилени документи и доклади е достатъчен да внесе смут, напрежение и тревога. Хора с голяма отговорност, които не са способни да организират, делегират и ръководят, обикновено завършват със сърдечни проблеми.

·         Работете с ентусиазъм! Говорим много за важността на физическите упражнения, за да се събудим от интертното състояние, в което толкова много от нас се намират през повечето време. Но още повече се нуждаем всяка сутрин от духовно и психическо раздвижване, за да се настроим за действие. Изнасяйте си самомотивираща, положителна реч всеки ден.

·         Не се безпокойте от безсънието.  Помнете, че никой не е умрял от безсъние. Тревогата за безсънието е по-вредна от самата липса на сън.

Из Златната книга на Дейл Карнеги

----------------------------------------------------------

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в Мисури, САЩ, и получава образованието си в Педагогическия институт в Уорънсбърг. Заминава за Ню Йорк като търговец и амбициозен актьор и започва да преподава уроци по комуникация за възрастни в Християнската младежка организация там. През 1912 г. се ражда световноизвестният „Курс на Дейл Карнеги”.

Автор е на няколко бестселър, включително „Как да печелим приятели и да влияем на хората” и „ Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем”. Книгите му са издадени в над 50 милиона, преведени на 38 езика.

Уроците на Дейл Карнеги
Спрете да се тревожите и започнете да живеете!
Как да печелим приятели