Всеки човек може да научи нещо от хората около себе си, без значение от това колко различен е техният мироглед. Точно по този начин най-успелите хора в света са стигнали дотам, където се намират днес.

Това е подборка от най-добрите съвети, които ръководителите на едни от най-големите компании споделят, че някога са получавали:

Ерик Шмид, изпълнителен председател, Google

"Намирайте начин да казвате "да" на нещата. Казвайте "да" на поканите от друга държава; казвайте "да" на срещите с нови приятели; казвайте "да" на научаването на нови неща. "Да" ще ви помогне да започнете първата си работа, както и следващата си работа. Така ще се съберете със съпругата/съпруга си и ще се родят дори и вашите деца."

 

Мариса Майер, главен изпълнителен директор, Yahoo

„Моят приятел Андре ми каза: "Знаеш ли, Мариса, поставяш се под огромно напрежение да направиш правилния избор и ако трябва да съм честен, това не е най-важното в случая. Виждам няколко добри избора и този, който ти ще избереш, ще превърнеш в невероятен". Мисля, че това най-добрият съвет, който съм получавала.

Шафкат Ислам, главан изпълнителен директор и съосновател, Newscred

"Ако не ви казват "не" достатъчно пъти на ден, вероятно не правите нещата, както трябва, или вероятно не полагате достатъчно усилия.

Морийн Шике, главен изпълнителен директор, Chanel

Мики Дрекслер, бивш главен изпълнителен директор на Gap, казва на Шике:

“Ще ти дам един важен съвет. Ти си страхотен търговец, но трябва да се научиш да слушаш!”

Браян Чески, главен изпълнителен директор и съосновател, Airbnb

Когато Airbnb преминава през програмата за нови компании на Пол Греъм Y Combinator, легендарният програмист и ментор казва на Чески:

"Създай нещо, което 100 души обожават, а не нещо, което 1 милион души горе-долу харесват."

Тери Лундгрен, главен изпълнителен директор, Macy's

Джийн Рос, човекът, който наема Лундгрен в Bullock's, му казва:

"Няма да се занимаваш с това вечно. Времето, в което ще правиш това, е ограничено. Прави го много, много добре."

Ричард Брансън, основател и председател, Virgin Group

"Майка ми винаги ме е учила никога да не гледам назад със съжаление, а да продължавам напред. Винаги ме учудва количеството време, което хората отделят за размисли върху своите провали, вместо да вложат тази енергия в друг проект".

Лойд Бленкфайн, председател и главен изпълнителен директор, Goldman Sachs

Неговият шеф в Goldman Sachs през 80-те години му казва:

"Първо, хубаво е да искаш мнението на твоите хора, преди да им предлагаш своето. И второ, твоите хора ще бъдат много повлияни от от това как се справяш, когато си под стрес."

Шерил Сандбърг. главен оперативен директор, Facebook

Когато Сандбърг си мислела, че няма да приеме оферта да стане генерален мениджър на Google, Ерик Шмид й казал, “Не бъди идиот; единственото, което е от значение, е израстването.” Тя казва, че това е най-добрият съвет, който е получавала някога.

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор, Berkshire Hathaway

Директорът в Berkshire Hathaway Томас Мърфи му казва:

"Никога не забравяй, Уорън, че можеш да кажеш на някого да върви по дяволите и утре - не губиш това право. Така че просто си дръж езика зад зъбите днес и виж дали ще мислиш по същия начин и утре."

Мария Бартиромо, телевизионна водеща, CNBC

"Майка ми казва: "Трябва да имаш крокодилска кожа. Не трябва да вярваш на добрите неща и определено не трябва да вярваш на лошите неща".

Джим Роджърс, председател, Rogers Holdings и Beeland Interests

Когато отидох на Уолстрийт, по-опитните там казваха: "Разбери парите и ще разбереш какво става."

Ричард Парсънс, бивш председател, Citigroup

Бившият главен изпълнителен директор на Time Warner Стив Рос му казва:

"Просто помни, бизнесът е малък, а животът дълъг. Ще видиш всичките тези хора отново."

Джо Юва, бивш главен изпълнителен директор, Univision

В началото на кариерата на Юва, неговият шеф в McCann Erickson му казва:

"Винаги имай смелостта за своите убеждения. Винаги казвай, каквото ти е на ума. Следвай инстинкта си и наблюдавай какво правят другите около теб."

Роман Станек, главен изпълнителен директор и CEO, GoodData

"Дори и ако разрешаваш проблеми, не се спираш и работиш по 80 часа на седмица, това не е достатъчно. Трябва да имаш стратегия."

Стив Шварцман, председател и главен изпълнителен директор, Blackstone Group

"Треньорът ми в училище Джак Армстронг имаше навика да крещи: "Помнете — трябва първо да направите депозит, за да можете след това да теглите!"

Сетих се за думите на треньора Армстронг в една от първите ми седмици на Уолстрийт. Бях работил цяла нощ, подготвяйки огромна таблица, за да бъда готов за среща на сутринта. Партньорът в сделката обаче хвърли един поглед, видя една малка грешка и побесня.

"Докато седях там и слушах как ми крещи, осъзнах, че това е MBA версията на думите на треньор Амрстронг. Да положиш усилие и да спазиш крайния срок просто не беше достатъчно."

Източник http://profit.bg