Уроците на Дейл Карнеги


Как да печелим приятели


 

Дейл Карнеги предоставя 12 принципа за спечелване на хората. Тези принципи не само могат да ни помогнат да привлечем хората в полза на нашия начин на мислене, те помагат „да отпушим” енергията и интелигентността в екипа. Това стимулира иновативността, сътрудничеството и крайните финансови резултати. Правилата са следните:

• Единственият начин да спечелите спор е да го избегнете. Спорът е 90% емоции и 10% безсмислици. Зрелият професионалист избягва споровете.

• Покажете уважение към мнението на човека срещу вас. Никога не казвайте „Вие грешите!”. Избягвайте ситуации, които ще накарат другите да влязат в отбранителна позиция. Това стеснява каналите за комуникация. Просто попитайте защо мислят и чувстват по определения начин.

• Ако вие грешите, признайте го бързо и категорично. Това обезоръжава евентуалния конфликт и отваря комуникацията.

• Започнете приятелски. Ако не сме открити и приятелски настроени почти невъзможно е да обърнем ситуацията и да убедим отсрещната страна да възприеме нашия начин на мислене.

• Накарайте човека срещу вас да започне веднага да казва „да, да”. Важно е да стартираме със съгласие по даден въпрос. Тогава предизвикателните идеи ще се приемат много по-лесно.

• Позволете на човека срещу вас да говори повече. Така той не само ще сподели информация, но може и сам да се убеди да сътрудничи.

• Накарайте го да мисли, че идеята е негова. Най-важното е кое е правилно, а не кой е прав. Прилагайки този принцип изграждаме увереността и желание у другия да споделя идеите си и по този начин укрепваме сътрудничеството.

• Опитайте се наистина да видите нещата от гледна точка на човека срещу вас. Гледната точка на другия може да бъде по-ясна от вашата. Учете се от чуждите мнения.

• Проявете отзивчивост към идеите и желанията на човека срещу вас. Проявяването на разбиране и съчувствие поддържа отворено общуването.

• Апелирайте към по-благородни мотиви. Повечето хора биха работили всеотдайно за идеалите и висшите цели на организацията, ако ги познават и знаят как да ги прилагат в дадената ситуация.

• Драматизирайте идеите си. Уникалната идея трябва да бъде „опакована” по уникален начин. Използвайте творчески подходи, за да „продадете” идеите си на другите.

• Отправете предизвикателство. Повечето от нас имат състезателна страна. Отправянето на предизвикателство често предизвиква неочаквани положителни резултати.

Из Златната книга на Дейл Карнеги

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в Мисури, САЩ, и получава образованието си в Педагогическия институт в Уорънсбърг. Заминава за Ню Йорк като търговец и амбициозен актьор и започва да преподава уроци по комуникация за възрастни в Християнската младежка организация там. През 1912 г. се ражда световноизвестният „Курс на Дейл Карнеги”. Автор е на няколко бестселър, включително „Как да печелим приятели и да влияем на хората” и „ Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем”. Книгите му са издадени в над 50 милиона, преведени на 38 езика.

Уроците на Дейл Карнеги


Спрете да се тревожите и започнете да живеете!