Нагласа, която носи щастие

Нагласа, която носи щастие

Уроците на Дейл Карнеги:


Как да изградите нагласа, която ще ви донесе спокойствие и щастие!


Изпълвайте съзнанието си с мисли за спокойствие, смелост и надежда. Ако мислим за нещастието, ще бъдем нещастни. Ако мислим за страха, ще бъдем страхливи. „Каквито са мислите ти, такъв си и ти“, казва д-р Норман Винсент Пийл.

  • Никога не се опитвайте да се разплащате с враговете си. „В храсталаците в Мисури съм залавял четириноги скунксове, а като възрастен мъж съм се натъквал и на няколко двукраки такива по улиците на Ню Йорк. От горчив опит знам, че няма никакъв смисъл да закачаш който и да е от тях“, коментира в тази връзка Дейл Карнеги.

  • Очаквайте неблагодарност. Естествено е за хората да забравят да бъдат благодарни. Ако искаме да сме щастливи, нека престанем да мислим за неблагодарността и да даваме от себе си заради самата самата радост от даряването.

  • Мислете за добрите неща в живота си, не за тревогите. След дълъг престой във вълшебния свят на красотата често сме прекалено слепи или презадоволени, за да го оценим.

  • Не подражавайте на другите. Никой не иска имитация, никой не се задоволява с фалшива монета. Направете най-доброто от това, което ви предлага природата.

  • Опитайте се да спечелите от загубите си. Когато на мъдрия човек му дадат лимон, той си казва: Какво мога да науча от това Как да направя от лимона лимонада?

  • Създавайте щастие сред другите. Мисълта за другите не само предотвратява тревогата за вас самия, но и ви помага да печелите много приятели и да се забавлявате.

  • Молете се! Молитвата има своя практична страна за тези, които изповядват определена вяра, но и за тези, които не са вярващи, смята Карнеги. В нея човек изразява точно това, което ни тревожи.

  • Не се притеснявайте от критиката. Запомнете, че несправедливата критика е скрит комплимент. Когато ви порицават и критикуват, това обикновено е защото отсрещната страна иска да се чувства важна и значима. Всъщност, често това е знак, че сте постигнали нещо и сте достоен за внимание.

  • Направете най-доброто, което можете. „Правя най-доброто, което зная как се прави – най-доброто, на което съм способен и смятам да продължавам по този начин до края. Ако накрая се окажа прав, то критиките срещу мен няма да имат значение. Ако обаче се окаже, че съм сбъркал, и десет ангела да кажат, че съм бил прав, това няма да има значение“, казва Ейбрахам Линкълн.

  • Анализирайте собствените си грешки и критикувайте себе си. Нека си направим списък с грешките, които сме допуснали, и да се разкритикуваме, препоръчва Карнеги. Тъй като не можем да се надяваме да бъдам перфектни, нека направим като Е. Х. Литъл: да поискаме безпристрастната, полезна и конструктивна критика.margariti usmivka


Спрете да се тревожите и започнете да живеете!


7 съвета за справяне с умората и безпокойството


Как да предотвратим умората


Из Златната книга на Дейл Карнеги

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.