Уроците на Дейл Карнеги


7 съвета за справяне с умората и безпокойството


Предотвратете умората и безпокойството! Бъдете енергични и с висок дух! Това призовава Дейл Карнеги, един от най-големите автори и преподаватели за личностно развитие. Той изброява 7 съвета, които ще ви помогнат да влезете в тонус.

  1. Почивайте, преди да сте се преуморили.Приложете това, което правят в армията – вземайте чести почивки. Правете това, което сърцето ви прави – почивайте си преди да сте се уморили. Така ще добавите по един час към всеки ден от живота ви.

  2. Научете се да почивате, докато работите. Релаксирайте и в най-странните моменти... Работете в удобна позиция. Проверявайте състоянието си четири-пет пъти дневно и си задавайте въпроса: „Дали не правя работата си по-трудна, отколкото всъщност е?“ Запитайте се в края на деня: „Аз съм уморен, дали е от извършената работа или от начина, по който съм я извършил?“.

  3. Грижете се за здравето и външния си вид като си почивате у дома. Нищо няма да ви състари по-бързо от напрежението и умората. Нищо няма да опустоши така вашата свежест и вид от развихрилата се тревога. Трябва да си почивате.

  4. Прилагайте следните добри работни навици:


а.) Разчистете бюрото си от всички документи с изключение на тези, свързани с проблема, върху който работите.

б.) Вършете нещата по реда на важността им.

в.) Когато се изправите пред проблем - решете го веднага, ако разполагате с фактите, необходими за вземане на решение.

г.) Научете се да организирате, делегирате и ръководите.

Само видът на разхвърляно бюро с разпилени документи и доклади е достатъчен да внесе смут, напрежение и тревога. Мениджъри с голяма отговорност, които не са способни да организират, делегират и ръководят, обикновено завършват със сърдечни проблеми.

  1. Работете с ентусиазъм! Говорим много за важността на физическите упражнения, за да се събудим от инертното състояние, в което толкова много от нас се намират през повечето време. Но още повече се нуждаем всяка сутрин от духовно и психическо раздвижване, за да се настроим за действие. Изнасяйте си самомотивираща, положителна реч всеки ден.

  2. Не се безпокойте от безсънието.

  3. Помнете, че никой не е умрял от безсъние.Тревогата за безсънието е по-вредна от самата липса на сън.


Как да печелим приятели


Спрете да се тревожите и започнете да живеете!


Из Златната книга на Дейл Карнеги