С "Поход за свободата" София казва "Не" на трафика на хора


За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата". На 15 октомври 2016 г.десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора. Шествието ще тръгне в 11:30 часа на Моста на влюбенитедо Националния дворец на културата и ще стигне до Народен театър „Иван Вазов“. Ще бъде отбелязана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора.


18 октомври е европейски Ден за борба с трафика на хора


Походът за свободата е изключително важен за България, защото за съжаление страната остава начело на негативните класации и продължава да дели първото място с Румъния по брой трафикирани жертви от ЕС. Общият брой на българите, станали жертви на трафик, няма как да се установи с точност поради скрития характер на престъплението. В последните години са идентифицирани между 500 и 600 жертви на година, което ни говори че в действителност хиляди българи продължават да бъдат поробвани и експлоатирани в Европа, каза Кира Гордън, изпълнителен директор на фондация А21 за България, в интервю за БНР.


Още три български града тази година ще участват в Поход за свободата. Това са Пловдив, Велико Търново и Карлово. В глобален мащаб се очаква 250 инициативата да се проведе в 250 града. Глобалният старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Походи ще има в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк и редица други градове.