Превенция на заболявания

Превенция на заболявания
В София на 8.11.2016 г. се проведе дискусионен форум на тема "Превенция и борба срещу социално значимите заболявания в областта на репродуктивното здраве".

Проф. д-р Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър, в интервю за БНР заяви, че профилактиката придобива все по-голямо значение в борбата срещу раковите заболявания, защото този тип заболявания нарастват не само в България, но и в глобален мащаб. Очаква се около 2030 година да има почти удвояване на новите случаи на рак и на фаталните случаи от злокачествени заболявания.

Лечението на онкологичните заболявания е комплексно - прилага се хирургия, лъчетерапия и химиотерапия, но така също и имунотерапия и хормонотерапия. Всичко това изисква много пари, докато за профилактиката се влагат много по-малко средства, но резултатът, който се постига, е по-голям, отколкото инвестирането в лекарствени средства или другите методи като лъчетерапия.
Проф. Валерианова: Профилактиката е по евтина и с по-добри резултати от различните терапии
Близо 37 хиляди годишно са новите случаи от рак, а средно около 17 хиляди са случаите с фатален изход. На първо място при мъжете е ракът на белия дроб, при жените най-често срещаната локализация е ракът на гърдата.


Татяна Кметова, директор на Центъра за изследвания и политики за жените, добави, че много често политиките, насочени към здравето, социалното и културно битие се формулират общо, без да се отчита факторът пол. Което при тяхното осъществяване поражда сериозни различия.

Трябва да се обърне внимание не само на профилактиката за откриване на болестта, но и на профилактиката за недопускане на рецидиви.

В нашето общество все още съществува нагласата, че ракът е прогноза, но това не е така. Той е диагноза, с която живеят много хора и целта на всички нас е да повишаваме това качество на живот, смята Татяна Кметова.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.