Казват, че ние сме на толкова години, на колкото се чувстваме. Съгласни ли сте?

Наскоро в една от групите имаше питане "Препоръчайте хижа в Пирин за мадежи на 50+ години, които да направят няолко дневна ваканция в планината , като правят преходи". Разбира се, че имаше няколко предложения като хижа Без Бог, Яворов, Дамяница... но коментари и усмивки предизвика фразата младежи на 50+ Това енещо за което истински може да се завижда, да останеш млад (вътрешно, по дух) въпреки годините, стреса, проблемите и суровите уроци, които ти поднася живота.

Ново проучване показва, че може да има истина в това твърдение. Изследователите са установили, че онези, които се чувстват по-млади от възрастта си, всъщност показват по-малко признаци на стареене на мозъка.

Мащабното проучване, извършено от изследователи от Seul National University в Корея, изследва дали възрастта, на която се чувстваме, че сме (наричана субективна възраст) оказва влияние на това как остарява нашето тяло.

На въпроса „защо някои хора се чувстват по-млади или по-възрастни от реалната им възраст," Jeanyung Chey, професор по психология в Seul National University, отговаря така:

"Някои причини включват депресивни състояния, персонални различия или физическо здраве, но никой не е изследвал процесите на стареене на мозъка като възможна причина за тези различия в субективната възраст. За изследването екипът е избрал 68 здрави доброволци на възраст от 59 до 84 години, на които са били проведени изследвания чрез ядрено-магнитен резонанс, за да се оцени обема на сивото вещество.

Участниците са били помолени и да отговорят на въпроса дали се чувстват по-млади или по-възрастни от реалната си възраст. Освен това проучването е оценило техните когнитивни способности и възприятия за цялостното им здраве.

Резултатите са показали, че тези, които се чувстват по-млади, отколкото са, имат по-добра памет и по-малък риск за развитие на депресия. Те са показали и повишен обем на сиво вещество в ключови зони на мозъка.

Изследователите посочват, че тези хора притежават също и структурните характеристики на „по-млад“ мозък. Те са и по-склонни да водят по-активен начин на живот.

Докато хората в другата крайност, се предполага, че губят по-бързо сиво вещество, което ускорява процеса на стареене. Ако някой се чувства по-възрастен отколкото е, това може да бъде знак да направи някои промени в навиците и начина си на живот, за да забави този процес.Резултатите от проучването са публикувани в списание Frontiers in Aging Neuroscience.