Причини за главоболие

Причини за главоболие
Главоболието може да е следствие както от стрес, така и от по-простички неща като миризмата на парфюми.
Най-често срещаният вид е стягащата болка. При нея сякаш невидима лента се е впила в двете страни на главата, като може да отиде към врата и зад очите. Този вид главоболие може да трае от минути до дни, но по правило не спира хората от ежедневните им задължения.

Към момента над 1,6 милиарда хора страдат от стягащо главоболие, като жените са засегнати повече от мъжете.

15 най-чести причини за главоболие


1. Емоционално напрежение
Когато сте ядосани, мускулите на врата и главата се стягат и причиняват това главоболие. Дишайте дълбоко и бавно или просто бройте до 10, за да се успокоите. Упражненията, споделянето с приятели за това как се чувствате и релаксацията могат да решат проблема с гнева в дългосрочен план.

2. Стрес
Главоболията, причинени от стрес, обикновено се случват след дълги часове работа и натрупване през седмицата, но обикновено пикът е след събуждане в събота. Спадането на нивата на хормона на стреса причинява бързо отделяне на химически вещества в мозъка, които първо стягат кръвоносните съдове, а след това ги разширяват. Просто решение е да се избягват повече от 8 часа сън и да се прибави повече релаксиране през седмичните дни. Йога, дълбоко дишане и масажи също помагат.

3. Липса на сън
Нередовният сън причинява умора, проблеми с концентрацията, липса на мотивация и болки в мускулите. Поведенческа терапия и смяна на навиците за сън могат да помогнат. Както и спирането на късното гледане на телевизия.

4. Дехидратация
Липсата на вода кара мозъчните клетки да се свиват, което активира рецепторите за болка. Очеводното решение е хидратацията.

5. Теглото ви.
Iзследване показва, че жените с тегло над нормалното за ръста и физиката им са 35% по-податливи да развиват главоболие, в сравнение с дамите с нормално тегло. А жените с много голямо наднормено тегло (телесен индекс 40) са дори още по-предразположени към главоболието – шансовете да ги боли глава според изследването са 80% по-големи.

6. Сексуално главоболие
То се наблюдава или непосредствено преди, или в момента на оргазма като болката може да трае от минути до няколко дена. Определени болкоуспокояващи, взети преди секс, помагат.

Сексът помага при главоболие


7. Напрягане на очите
Работата на компютър, шофирането, четенето, видео игрите или телевизията могат да причинят умора на очите. Силната, а понякога дори и приглушената светлина могат да причинят напрежение на очите. Симптомите са сухота на очите, замъглаване на виждането и чувствителност към светлина. Правете почивки на всеки 20 минути за по 20 секунди, като гледате надалеч и в друга посока. Сложете топла и влажна кърпа на уморените, затворени очи.

Прегледайте очите, ако ви мъчи главоболие


8. Времето
Сивото небе, високите температури и влажността също могат да причинят главоболие. Промените във времето дразнят нервите поради активирането на определени вещества в мозъка. Смяна на мястото в кризисни моменти и болкоуспокояващи обикновено помагат.

9. Стойка
Лошата стойка увеличава напрежението в рамената, врата и гърба, което води до главоболие. Правете почивки от застояли позиции. Физическите упражнение помогат.

10. Пропускане на ядене
Гладът намалява кръвната захар, което причинява главоболия и смени на настроението в повечето хора. Намалете обработените въглехидрати и захарта, винаги яжте закуска . Хапвайте по-малки порции, но по-често.

11. Домакинска работа и миризми
Някои химикали, които се намират в парфюми, спрейове за коса, ароматизатори, почистващи продукти и други могат да отключат главоболие. Очевидното решение е да ги избягвате, проветрявайте често. Миризма на блажна боя, на някои лакове и други може да доведе до главоболие.

12. Тридневната ваканция
Главоболието може да се появи и когато си вземем почивка от редовното ежедневие и натоварения график и рязко преминем към бавни обороти и към изцяло мързелив и релаксиращ режим, обяснява доктор Александър Маускоп – основател и директор на нюйоркски медицински център по главоболието. Той съветва да се приспособяваме към промяната в почивните дни като държим продължителността на съня си възможно най-нормална и типична. Защото няма да се почувстваме по-отпочинали, ако се излежаваме до събота следобед.

13. Предозирането с кофеин
Малко кафе може да предотврати главоболието, но твърде много може да го причини. Ако кофеинът причинява болките ви го намалете до степен, в която го приемате най-много два дни в седмицата.

14. Липсата на движение
Ново шведско проучване показа, че тези, които се движат по-малко, страдат от болки в главата значително повече от останалите, които тренират или бягат за здраве. Препоръчват се 20 или 30 минути кардио упражнения 5 дни в седмицата, за да се освободи тялото от стреса, да се изпрати кръв в мозъка и да се ускори потока от ендорфин, който ни кара да се чувстваме добре.

15. Определени храни
Всеки реагира различно, но все пак има някои храни, които в най-общ план могат да са причина за главоболието. Има и други (най-вече богатите на магнезий), които са лек за него. Специалистите съветват: яжте спанак, тофу, овесени ядки, слънчогледови и тиквани семки и бял фасул, за да не ви боли глава. Гответе с маслиново олио, приемайте рибено масло.
Ако страдате от често главоболие, имайте предвид, че го причинява червеното вино, бирата, шоколадът, остарялото сирене, храненето с обработени месни продукти като шунка, суджук и салами.

Източник: health.com и Psy Blog

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.