Много хора страдат от недостиг на сън, а това е проблем, който заслужава внимание. Сънят не само подобрява мисленето, концентрациаята и рефлексите, но според експертите липсата на сън увеличава риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и инфекции.

Ниското качество на съня води до хронични заболявания и болки по цялото тяло.


Сънят засяга растежа и стресовите хормони, нашата имунна система, апетита, дишането, кръвното налягане и сърдечносъдовото здраве. А за добрия сън от съществено значение е положението, в което спим.

Безсънието води до затлъстяване


Каква казва позата по време на сън


В поза като ембрион
Това е най-популярната поза за сън - 41% от възрастните предпочитат да спят в тази позиция. Специалистите я препоръчват за бременни. Подходяща е и за хората, които хъркат.
- Недостатъци - Твърде „свитото“ положение може да ограничи диафрагмалното дишане.
Не е подходяща за хора с артрит. Поставянето на възглавница между коленете може да помогне за намаляване на натиска върху бедрените стави.

На една страна
Така спят 15% от хората. Тази позиция има някои предимства, включително намаляване на киселинния рефлукс. Така се удължава гръбначният стълб и спомага за облекчаване на болката в гърба и врата. Тъй като поддържа, е подходяща за по-правилно дишане, помага за намаляване на хъркането и сънната апнея.
- Недостатък - Тази поза не е много подходяща за лицето, тъй като притискането във възглавницата може да доведе до бръчки

По корем
7% от хората спят в тази позиция. Тя е подходяща единствено за намаляване на хъркането.
- Недостатъци - Може да доведе до болки в гърба и врата, тъй като е трудно да поддържаме гръбнака в нормално положение. Натискът върху мускулите и ставите може да доведе до изтръпване, болки и възпалени нерви. Ако този е единственият начин да заспите, опитайте да сте с лице надолу, а не с лице, обърнато настрани. Тя е и най-добрият вариант да се намали хъркането.

По гръб
Само 8% от хората спят така, въпреки че се счита за най-добрия начин за спане. Тази позиция позволява на главата, шията и гръбнака да почиват в неутрална позиция. Подходяща е също за предпазване от киселинен рефлукс, като се подложи по-висока възглавница.
- Недостатъци - Не е подходяща за тези, които страдат от сънна апнея.

Позата, в която спим, може да облекчи болките по тялото