Инконтиненция

Инконтиненция
За втора поредна година университетската АГ болница „Майчин дом“ стартира кампания за безплатни прегледи на жени със симптоми на неволно изпускане на урина - състояние, което се причинява най-често от повишено налягане в корема.

Какво: Безплатни прегледи на жени със симптоми на неволно изпускане на урина
Кога: 3 - 14 юни 2019 г.
Къде: АГ болница „Майчин дом“, София. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 9172 442 между 12.00 и 14.00 ч.

Инконтиненция (изпускане на урина)


По данни на Световната здравна организация, хората, които се оплакват от от този проблем, са над 100 милиона. За него обаче малко се говори, поради чувство за неудобство и срам. А симптомите погрешно се свързват само с възрастта на пациентите.
Това си е притеснително заболяване. Когато бях на санаториум една от жените на възраст ползваше дамски превръзки. Сподели, че е има 3 деца и това е проблем, който е имала след това и се е притеснявала от него.

В световен мащаб различни форми на състоянието засягат средно близо 30 процента от жените, родили по естествен път.

"Най-честата причина е промяна в статиката на положението на тазовото дъно след естествено раждане, особено ако раждането е било по-тежко, при две или повече раждания, защото малко или много това е травма за мекия родилен канал, с промяна на положението на органите в малкия таз". коментира пред Bnr.bg директорът на Майчин дом - акушер-гинекологът проф. Иван Костоw.

Инконтиненция - незадържане на урина, може да бъде т. нар. "стрес инконтиненция", която се проявява при спорт, скачане, кашляне, смях.
Друг вид е "ърч инконтиненция", която е по-скоро неврогенна - пациентката има усещането, че й се уринира, но няма време да стигне до тоалетната. Често се среща и смесен тип инконтиненция.

"Много жени се мъчат да се научат да свикнат с този проблем, някои ходят с дамски превръзки. Това е социален проблем, за който в България много не се говори. До голяма степен, според мен лично, това се дължи на факта, че в България не е развита т. нар. физиотерапия за това състояние, след като жената роди. Това е задължителна процедура след раждането в много страни в Европа, за да се профилактира инконтиненцията", казва проф. Костов.

Наднорменото тегло създава допълнително напрежение на тези мускули. Още една причина, ако цените здравето си да поддържате оптимално тегло.

Друга причина за инконтиненцията при жената е менопаузата. Със стареенето на мускулите на тялото и намаленото количество на женските полови хормони (естрогени) след навлизането в менопаузата, лигавицата на пикочния мехур и стените на уринарните пътища изтъняват. Отслабва кръвоснабдяването на мускулите на долната част на таза, тяхното функциониране и това също оказва влияние при незадържането на урина.

Причина за инконтиненцията при жените също могат да бъдат и психични нарушения.

Сред мерките са специални упражнения, физиотерапевтични процедури. Ефективен метод при редица пациенти е гимнастиката на Кегел, насочена към повишаване на силите и тонуса на мускулите в тазовото дъно. При пациентки с първи симптоми на стресова инконтиненция след настъпване на климакса дава резултат заместителната естрогенотерапия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.