Жените и мъжете остаряват различно

Жените и мъжете остаряват различно

Остаряването е естествен процес, който не може да се спре. И дори днес да се казва, че 40-те са новите 25, а 70-те са новите 40 - това е свързано основно с подобрения начин на живот. Дори да се опитвате да живеете балансирано и пълноценно като спортувате много и се храните балансирано и емоционалния ви живот е пълноценен не можете да се спре естествения ход на нещата. Просто някои неща се случват с възрастта.

Оказва се, че жените и мъжете остаряват различно


Това може да се види в кратко видео създадено от Elite Daily и Men’s Health. който представя как се променя човешкото тяло с годините при мъжете и жените, пише Design Taxi.
Клипът дава общи насоки, тъй като все пак при всеки човек има и редица индивидуални особености. Как остаряваме зависи от безброй фактори, включително физически упражнения, диета и мозъчна активност.

20-те години
При жените се наблюдава повишаване на хормонални нива, което води до усещането за крампи, чувствителни гърди и цялостна раздразнимост, които се засилват по време на месечния цикъл.
При мъжете разликата е в мускулната маса. След като навършат 22-23 години, тя започва да намалява между 2-5 % всеки 10 години.

30-те
При жените намалява плодовитостта и шансът за забременяване в тази възраст е 15-20 %.
При мъжете през 30-те години се покачва кръвното налягане и холестерола, а по артериалните стени започват да се отлагат мазнини.

40-те
При жените лицето започва да се променя - кожата губи своята еластичност, устните стават по-тънки, а носът увисва.
При мъжете намалява плодовитостта. След 40-те, броят и качеството на сперматозоидите драстично намалява. 6 пъти по-голяма е вероятността мъжете на 40 години да имат деца с аутизъм, отколкото 20-годишни бащи.

50-те
При жените настъпва менопауза и продължава около 12 месеца, през които постепенно намалява функцията на яйчниците и вече не могат да забременяват.
При мъжете се наблюдава загуба на тегло, което означава също и загуба на мускулна маса.

60-те
При жените и мъжете намалява чувствителността на сетивата.
С навършването на 60-те години се наблюдава спад в зрителната способност. Над 45% от хората губят значително и слуховата си сетивност.
При жените и мъжете се наблюдава творчески разцвет. Мнозина достигат нови върхове в творчеството именно на този късен етап.

Ето какво се случва нагледно:

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.