Как да се адаптираме към смяната на времето


В последната неделя на октомври местим стрелките с час назад, за да преминем към зимното часово време. Влияе ли действително на организма изкуственото преминаване от едно в друго часово време или само си внушаваме, че не ни се отразява добре?

zimno chasovo vreme

Зимно часово време


Зимното часово време е основно, т.е. ако нямаше смяна на времето, щеше да остане само то, това е астрономическото време.


 

Преходът към зимно часово време не е толкова опасен за естествения биоритъм, както този към летния часовник. Трудното е, че трябва да свикнем със студеното есенно време, липсата на слънчева светлина и това, че в 17.00 часа вече е тъмно. Човешкият организъм не е безразличен към превъртането на стрелките, защото се предизвиква т.н. времеви стрес – състояние, което изисква привикване и адаптация. Именно поради него част от хората се оплакват от угнетено настроение, главоболие, обостряне на хронични заболявания. От промяната на часа се влияе най-вече хормоналният цикъл на организма и по-точно връзката между хормона мелатонин и съня.

Има ли техники, които може да помогнат при смяна на часовото време?


За да се намали влиянието на преминаването към новото часово време трябва да се намали физическото натоварване и емоционалните вълнения. В първите три дни се опитайте да си лягате по-рано и да отделите повече време за любими занимания, за вашето хоби. Адаптацията към това, което показват стрелките ще ви отнеме максимум 10 дена. Има нещо като правило, че при смяна на часовия пояс за адаптация са необходими толкова дни, колкото е разликата. Ето няколко правила, които ще ви помогнат за по-бърза адаптация.

  1. Променете графика си така, че в следващите две седмици да не планирате никакви свръхважни задачи и мероприятия с тежки физически натоварвания.

  2. Периодът за адаптация към новото часово време трае от 10 до 14 дни. Още от събота, 25 октомври до сряда, 29 октомври се постарайте да спите с час повече: ставайте по зимния часовник, но лягайте по лятното време.

  3. Започнете да пиете комплекс витамини, които съдържа витамините от група В, С, фолиева киселина, а също и магнезий, селен и лецитин.

  4. Движене вечер, като кратки разходки на прибиране от работа, ще ви помогнат да се отпуснете и да възстановите нормалния си сън.

  5. Повече приятни преживявания, срещи и разговори с приятели и роднини са истинско лекарство за психиката. Общуването помага да се разреди чувството за тревожност и потиснатост.

  6. Храненето също помага в този период. Включвайте повече плодове и зеленчуци. Намалете кофеин и алкохол. В менюто да има повече топли супи, готвени ястия със зеленчуци, билков чай.