Естроген и напълняване

Естроген и напълняване
Естрогенният баланс е от изключителна важност за загубата на телесни мазнини. При жените в периода преди менопаузата, а също и при мъжете повишените нива на естроген причиняват акумулиране на токсични мазнини, задържане на вода, подуване и други здравословни проблеми. При жените с напредване на възрастта и натрупване на стреса пък се наблюдава естествено понижаване на нивата на тестостерон и прогестерон, което от своя страна води до повишени нива на естроген.

Докато повечето жени, при които менопаузата все още не е настъпила и при които се наблюдава излишък на естроген, имат крушовидни тела (с по-пищни бедра и ханш), жените в менопауза и мъжете, при които също се наблюдава излишък на естроген, имат тела с формата на ябълка (с повече мазнини в коремната област). Всъщност естрогенът е също толкова рисков фактор за затлъстяването и при двата пола, колкото са вредните хранителни навици и липсата на упражнения.

Какви са причинте за естрогенно доминиране?
Съществуват два начина да се натрупа излишен естроген в тялото: или организмът сам произвежда твърде голямо количество, или си набавя от околната среда и храната.
За съжаление, не е никак трудно да се натрупа прекалено много естроген. Ние постоянно сме изложени на богати на естроген съставки в храни, съдържащи токсични пестициди, хербициди и хормони на растежа. За много от тези токсини е известно, че причиняват напълняване, което от своя страна стимулира синтеза на повече естроген от нашите собствени мастни клетки. Излишните килограми от своя страна могат да доведат до инсулинова резистентност, което, както може би се досещате, повишава риска от естрогенна доминация.

Фармацевтични хормони като тези, използвани при хормонално заместителни терапии или противозачатъчни таблетки, също могат да повишат нивата на естрогена в организма, независимо дали ги приемаме активно или абсорбираме остатъци от тях чрез питейната вода. Живеем в истинско море от вредни естрогени, а учените тепърва започват да документират влиянието от това излагане върху здравето на хората и дори животните.

Признаци и симптоми на естрогенното доминиране
Ако сте жена, при която менопаузата все още не е настъпила, и имате естрогенна доминация, много е възможно да страдате от предменструален синдром, да имате твърде много телесни мазнини в областта на ханша и бедрата и да изпитвате трудности да отслабнете. Може би сте имали камъни в жлъчката, разширени вени, фиброидни образувания в матката, цервикална дисплазия, ендометриоза или кисти на яйчниците. Счита се, че естрогенната доминация причинява различни форми на рак и при двата пола. Точно този хормонален дисбаланс може да бъде една от водещите причини за рак на гърдата, матката и простата.

debela zhena pix

Как да се справим с естрогенното доминиране?
Има храни и навици, които могат да ви помогнат да намалите опасно високите нива на естроген в тялото си.
1. Грижете се за черния си дроб
Тъй като черният дроб разгражда естрогена, консумацията на алкохол, използването на наркотици, затлъстелият черен дроб, заболяванията на черния дроб и всякакви други фактори, които нарушават нормалната функция на този орган, могат да причинят натрупване на естроген. Ако понякога консумирате алкохол, приемайте 1 mg фолиева киселина и витамин B комплекс, за да компенсирате отчасти вредните ефекти, които той причинява.

2. Консумирайте здравословни бактерии
Нарушенията в стомашно-чревния баланс и други проблеми, които оказват негативно влияние върху храносмилането, пречат на нормалното елиминиране на естрогена в тялото чрез храносмилателния тракт. Грижете се да поддържате оптимално добра стомашно-чревна среда, като в допълнение може да обмислите варианта за прием на пробиотик.

3. Приемайте повече фибри
Неразтворимите фибри се свързват с излишния естроген в храносмилателния тракт и подпомагат изхвърлянето му от тялото. Хранителните добавки с фибри могат да окажат влияние и на състава на чревната микрофлора и да намалят натрупването и повторното абсорбиране на свободни естрогени. Добри източници на неразтворими фибри са пшеничните, царевичните и оризовите трици, корите на плодовете и зеленчуците (ябълки, круши, горски плодове, домати, патладжан, тиквички и моркови), ядките (особено бадеми), семената (особено слънчогледовите), сушеният боб и пълнозърнестите храни.

4. Консумирайте екологично чисти продукти
Избирайте биологично чисти млечни и месни продукти, за да ограничите излагането на хормонални добавки.

5. Променете начина си на хранене
Консумирайте храни с ниско съдържание на фитоестрогени като нар, ленено семе, круши, ябълки, горски плодове, пшеничен зародиш, овесени ядки и ечемик.

6. Уверете се, че си набавяте всички нужни витамини
Тялото има нужда от достатъчно цинк, магнезий, витамин B6 и други жизнено важни нутриенти, не само за разграждането и елиминирането на естрогена, но и за подпомагане функцията на ензимите, превръщащи тестостерона в естроген. Ако не можете да включите в диетата си достатъчно количество от нужните вещества, в краен случай и за определен период от време можете да компенсирате пропуските с помощта на хранителни добавки и синтетични витамини.

7. Внимавайте какво консумирате
Избягвайте излагане на ксеноестрогени от пластмаса, козметика и противозачатъчни хапчета.

8. Внимавайте със соята
Избягвайте неферментирали соеви продукти като тофу и соево мляко.

9. Контролирайте стреса
Когато организмът реагира на високи нива на стрес, той „краде“ прогестерон, за да секретира хормона на стреса кортизол, което често води до натрупването на излишен естроген.

10. Отървете се от токсините
Процедури в инфрачервена сауна например са чудесен начин да се избавите от излишните естрогени.

11. Погрижете се за добрия сън
Липсата на добър сън понижава нивото на хормона мелатонин, който подпомага предпазването от естрогенна доминация. Опитвайте се да спите между седем и осем часа на ден в хладна, тъмна стая.

Източник: Nutrigen.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.