Менопаузата е нещо, което се случва на всяка жена на средна възраст. Иска ни се колкото може по-късно да настъпят тези физиологични промени в организма ни.

Оказва се, че ако в организма на жените има високи нива на химически вещества, които се съдържат в пластмаси, козметични средства и др. влизат в менопауза от две до четири години по-рано от останалите, според американско изследване.

Учените са анализирали нивата в кръвта и урината на 111 химични продукта, които се подозира, че влизат в реакция с естественото синтезиране на хормони в организма. Изследването е направено между 1999 и 2008 г. сред 1442 американки в менопауза на средна възраст 61 години и е първото толкова мащабно проследяване на такава връзка между тези 111 химически вещества и менопаузата.

Сред субстанциите, които имат най-изразено влияние са 9 полихлорбифенили, три вида пестициди, вещества, използвани в миещи препарати, лосиони, парфюми, лакове за нокти, лакове за коси и течни сапуни. В менопаузата се губи не само фертилитета, но и се проявяват сърдечносъдови заболявания, остеопороза и други смущения.

Учените цитират други изследвания, при които се установява връзка между тези химични субстанции и някои видове рак, метаболитни смущения и ранен пубертет при момичетата. Според изследователите излагането на някои от тези продукти не може да бъде избегнато, тъй като те са в почвата, водата и въздуха, но се препоръчва


  • да се пият течности от стъклени чаши, а не от пластмасови

  • да се използват стъклени съдове в микровълновите печки

  • при използване на козметични средства да се следи за химичния им състав.