Как физическите упражнения влияят на менструалния цикъл

Как физическите упражнения влияят на менструалния цикъл
Физическите упражнения помагат на жените за справянето с цикъла, сочи проучване

Това е една от темите табу в спорта, за която се говори малко. Има изследвания дали жена в цикъл може да постигне върхови физически постижения. От друга страна се случва на всяка жена всеки месец. Дори да не се занимава професионално със спорт и това да е един от факторите, които може да повлияе на класирането й в състезание, това оказва влияние, ако ходите на плуване или на тренировки.
При мен това е свързано с неудобство. Едно е когато ходиш да тичаш в парка, на басейн или във фитнеса. Съвсем друго е когато планираш преход в планината или велопреход, който ще е повече от седмица, имаш изкачване на върхове или повече от 80 км каране на колело на ден. И няма условия, няма баня.


снимка от велопрехода в Италия,  Южната част, Пулия, колело, море и по 80 км преходи на ден


Какво влияе на менструалния цикъл? Хормоните, естроген и прогестерон основно, контролират месечния цикъл. Други фактори, които могат да повлияят на менструалния цикъл са контрацептивни таблетки, загуба на голямо количество наднормено тегло. Стресът и интензивните физически упражнения също.

Физическите упражнения могат да намалят болките при менструалния цикъл, показва проучване, цитирано от Си Ен Ен. В изследването са участвали 14 000 жени, като 78% от тях твърдят, че активният начин на живот е подобрил състоянието им по време на периода.

В заключенията на проучването се посочва, че жените, които правят аеоробни упражнения като ходене, бягане, плуване или колоездене и се хранят често с плодове и зеленчуци, e по-малко вероятно да пропуснат работа заради симптомите на менструалния цикъл.

Изследването е направено от доктор Джорджи Бруинвелс, който е създател на FitrWoman. Приложението следи менструалния цикъл и предлага персонализирани тренировъчни и хранителни програми, съобразени с променящите се хормонални нива през периода.

"Искахме да отворим важната тема за упражненията, менструалния цикъл и други фактори, свързани с начина на живот, които ще дадат възможност на всички жени да работят заедно с тялото си, а не срещу него. Искаме жените да се чувстват комфортно в обсъждането на нещо, което е нормално и естествено", казва Бруинвелс, цитиран от сайта.

Проучването му е направено на базата на данни от потребители на Strava. Приложението е социална фитнес мрежа, която се използва основно за записване на постижения при тичане и колоездене. Освен Strava друго много използвано е Endomondo.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.