Международният ден на красотата (International Beauty Day) се отбелязва на 9 септември.

В този ден в цлеия свят се почита красотата. Установен е през 1995 г по решение на Международния комитет по естетика и козметология CIDESCO (Comité International D'Esthétique Et De Cosmétologie.

Най-ценна красотата е за жените. За нея са готови на много неща.

Според направено проучване от сътрудници на Университета в Мисури в днешно време девойките ценят красотата повече дори от здравето. А това е така, защото обществото щедро награждава хората за тяхната привлекателност.

Оказва се, че физическата привлекателност оказва голямо влияние на заплатата и на скоростта на придвижване по стълбата на кариерата.

Списание Allure провежда анкета сред своите читатели за да изясни какво се счита за крсиво днес. 85% от жените са уверени, че красива оначава стройна, а за 93% залог за красота – това е младостта.

Според мъжете жените на 28 години достигат пик на своята привлекателност. Преди всичко те обръщат внимание на лицето на жената, след това на фигурата, гърди, усмивката и на бедрата.Това е инфорграфика направна от РИА Новости в която са отразени тенденциите за ръст и тегло от 60-те години до нас, като са дадени някои от модните икони

От поколение на поколение се менят представите за идеални форма и пропорции, менят се стандартите за ръст и тегло.

През вековете и десителетия се менят представите за идеал много пъти, променят се непрекъснато и са отражение на това, което се  случва, на средата, на познанието ни и разбиранията за света

Едно остава непроменено - всяко поколение има своите икони за красота и стремеж за съотвествие на определени норми

Каквото и да показва тази инфографика - трябва да се чувстваме добре в нашето тяло, сами себе си да приемаме и харесваме за да ни уважават и другите.

По повод Деня на красотата в много градове и страни на 9 септември се провеждат конкурси за красота. Първият конкурс за красота е организиран в Белгия през септември 1888 г. а първият конкурс “Мис Свят” се провежда в Лондон през 1951 г. „Красотата е присъща на всичко здраво, пише” Фьодор Достоевски. „Тя е хармония, в нея е залога на успеха, тя въплъщава човека и човешките идеали. Ако хората съхранят идеала за красота и потребността от нея, значи има и нужда от здраве и хармония, които гарантират развитието на този народ“.  В романа „Идиот”, Достоевски казва: „Красотата ще спаси света”. Дали това е така ще оставим на вас да решите.

Красота е когато виждаш съвършенството на природата в цвят, в залез, в течаща река, в полет на птица, в цвете

Красотата е това, което се ражда между хората, между двама човека ... можем да видим красотата на човек, ако го приемем