Каква е българската Жена днес?


До каква възраст една жена е възприемана като млада? Каква е ролята на жената в съвременното общество? На тези и още въпроси отговаря изследване на Gallup International, направено по поръчка на „Жената днес“, която празнува 70-годишен юбилей.

Една жена е млада до 39 години, а един мъж – до 42.


Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. Ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33 – 36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42 – 45 още си млад. В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Каква е ролята на жената днес в обществото? Проучването на „Жената днес“ се спира на любопитни теми, свързани с ролята на жените в обществото – масовите представи за семейство, доходи, щастие и качество на живот.

zhenata dnes

Какъв доход е достатъчен на едно семейство у нас? 1351 лв е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре. Колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният. Тези, които поучават над 1000 лв сега, биха искали над 1500 лв, а онези, които имат по-малко от 250 на месец, почти не назовават числа над 1500. Мъжете си представят по-висок желан доход в сравнение с жените.

Какво е отношението към брака днес? Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност. 80% са съгласни, че семейство без брак с деца е нещо нормално в днешно време, едва 15% мислят иначе. В същото време обаче, да имаш деца има статута на безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца“ се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Има ли място българката в политиката? Все по-сериозни са перспективите на жените в българската политика. Българите одобряват възможността Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН и смятат, че за България ще има полза, ако Йорданка Фандъкова стане първата жена-премиер в редовен кабинет. По-малко е одобрението към варианта Румяна Бъчварова да бъде президент.