Женска стачка в Испания

Женска стачка в Испания

"Ако ние спрем, светът спира!"


На 8ми март 2018 г. Испания бе обхваната от "женска"стачка.

Фактите: По данни на Евростат, заплащането на мъжете през 2016 г. в Испания е било с 16,2% по-високо от това на жените, като разликата е 13% за публичния сектор и 19% за частния. И това са официалните данни. В действителност, много жени работят за заплата от 500-600 евро, която е много ниска за Испания.

В Испания платеното майчинство е (само) 4 месеца.

Млади жени трудно могат да започнат работа, защото може да се омъжат и да имат деца.

Анкета сред 1500 души, цитирана от в. „Паис“, показа, че 82% подкрепят стачката, а 76% са на мнение, че животът на жените в Испания е по-труден от този на мъжете.

"Без жените светът наистина спира“ – с този мотив кметицата на Барселона Ада Колау се присъедини към „феминистка стачка“ на 8ми март в Испания, целяща да привлече вниманието към половата дискриминация, домашното насилие и различното заплащане между мъжете и жените

Милиони жени са се включили в стачката


Профсъюзи твърдят, че в националния протест са се включили 5,3 млн. души. Това беше 24-часова стачка, подкрепена от 10 профсъюза и някои от водещите жени политици в страната. Стотици хиляди жени се стекоха из улиците на градове, скандирайки "Ако ние спрем, светът спира!".

Актрисата и модел Пенелопе Крус отмени публичните си прояви, за да се включи в стачката. Тя съобщи, че нейният съпруг и актьор Хавиер Бардем ще се грижи за децата на Международния ден на жената.

Две от петте жени на министерски постове в консервативното правителство обявиха, че ще се присъединят към акциите с протест, при който ще изпълняват само задълженията, предписани от правилата.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.