#MeToo - личност на годината

#MeToo - личност на годината

Жените, повели кампанията #MeToo за разкриване на случаите на сексуален тормоз станаха личност на годината на списание "Тайм"


След разкритията за Харви Уайнстийн и други мъже, милиони хора споделиха, че са били жертви на сексуален тормоз и изнасилване, отбелязва агенцията.

Новината бе съобщена в предаването "Днес" на телевизия Ен Би Си, чийто дългогодишен водещ Мат Лауър неотдавна бе уволнен след обвинения в сексуален тормоз. Сред другите финалисти в престижната класация бяха президентът на САЩ Доналд Тръмп, китайският му колега Си Цзинпин и звездата на американския футбол Колин Каперник.

Съобщавайки новината главният редактор на списанието Едуард Фелсентал заяви, че MeToo е израз на "най-бързо протичащата социална промяна от десетилетия, започнала с индивидуални прояви на смелост от стотици жени - а и няколко мъже", решили да разкажат историите си, предаде Ройтерс.

me too 1

Три седмици след избухването на сексуалния скандал с Уайнстийн хаштагът #MeToo заля социалните мрежи с призиви жертвите на сексуален тормоз и насилие да разкажат историите си, за да дадат на непознатите и невярващите представа за мащаба на проблема.
"Това е най-бързо случващата се социална промяна, която сме виждали от десетилетия", каза за Ен Би Си главният редактор на списанието Едуард Фелзентал. Тя "започна с отделните актове за смелост на стотици жени - а и на някои мъже - които избраха да разкажат историите си."

"Превърна се в хаштаг, в движение, в повод за равносметка", отбелязва самото списание в публикация, обясняваща избора за "Личност на годината". "Но започна, както става с всички велики социални промени, с отделни актове на храброст. Актьорът, който разказа историята за Харви Уайнстийн в Бевърли хилс отпреди две десетилетия. Берачката на ягоди, чула историята и решила да разкаже собствената си. Калифорнийският лобист, чиято кампания с писмо подтикна над 140 жени в политиката да поискат правителството "вече да не толерира извършителите или допускащите" подобно поведение."
На корицата на броя, който ще излезе на 18 декември 2017, ще са актрисата Ашли Джъд (също разказала история за Уайнстийн), бившият служител на "Юбер" Сюзан Фаулър, Адама Иву, създала кампанията "Казахме достатъчно", изпълнителката Тейлър Суифт и Исабел Паскуал - споменатата "берачка на ягоди" в Мексико, разказала историята си. С действията си "заедно със стотици други" те "отприщиха една от най-бързите промени в културата ни от 60-те г. насам", отбелязва "Тайм."

"Социалните медии действаха като мощен ускорител: хаштагът #MeToo вече е използван милиони пъти в най-малко 85 страни. 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.