Мъжете са от Марс, жените от Венера. Оказва, се че това е в сила и в поведението онлайн. Това е важно за тези, които са решили да рекламират онлайн. Те трябва да познават поведението на хората, които ползват техните продукти и услуги.

Къде има най-много жени в български интернет? Къде посещенията на жени са най-много? Не трябва да се прави деление на „женски сайтове“ и такива за мъже. Важно е къде е аудиторията, а не кой има женско име или си е избрал категория "Жени" в Гемиус. Ето и фактите: в Abv и vBox7 има най-много жени. Разбира се без таргетиране една кампания насочена към женска аудитория няма да е успешна. Най-женският от всички женски сайтове е Zajenata.bg - с над 600 000 жени на месец. С почти 100 000 жени повече от Bg-mamma. Може да не ви се вярва, но на 14-то място в България с дооста жени (над 300К на месец) има в Mobile.bg! Дори в Sportal.bg има 250К съвсем реални жени. Това са реални факти от декември 2014 г. (Иван Иванчев)

Online-Shopping-Habits-Men-vs-Women

Мъжете и жените имат различно поведение онлайн


Затова за да бъде една онлайн кампания успешна трябва да познавате вашите потребители. Да знаете какво търсят, как използват интернет, кои са посещаваните от тях сайтове, кои уеб места се радват на тяхното доверие? Тогава вашето рекламно съобщение ще бъде насочено към правилните хора и може да очаквате по-голям успех. За да им предложите по-добре потребителско поведение.

Когато става дума за онлайн навици, мъжете и жените са различни. В статия в Marketing.About се разглежда тази тема.

Men and Women Use the Internet Differently

В самото начало на навлизането на Интернет, изследвания сочеха, че жените свикват с нея по-бавно. След това проучвания показаха, че жените по-бързо се научават да я използват. Според някои данни, представителките на нежния пол използват интернет повече за търсене на информация. А мъжете – по-скоро като средство за забавление. Неочаквано за някои, но това показва статистиката.

В тази връзка мнозина сочат за пример резултатите на едно от коментираните проучвания по темата от САЩ, чиито изводи се смятат до голяма степен за универсални.

Проучването е дело на изследователския център "Пю" How Women and Men Use the Internet Според него

Мъжете в интернет:
 • четат новини;

 • купуват пътнически услуги или правят резервации;

 • проверяват спортните резултати и търсят информация за спорт;

 • се осведомяват за политиката;

 • участват в онлайн аукциони като eBay;

 • пишат съдържание, което публикуват онлайн;

 • свалят музика;

 • купуват и продават акции и участват във фондовата търговия в интернет.


Жените в интернет:

 • търсят здравна информация;

 • четат публикации на религиозни и духовни теми;

 • участват в онлайн групи за спортна активност или козметика;

 • интересуват се и споделят много по теми като кулинария, готвене, здравословно хранене и отглеждане на деца (това е добавено от нас)


Смята се, че повече от половината, мъже и жени, търсят информация в интернет за продуктите и услугите, които са решили да закупят. И голяма част използват мрежата за комуникация с близките.

И мъжете и жените прекарват огромна част от времето си в интернет, което ясно обособява нарастващата полза от дигиталния маркетинг. Но интересите на мъжете и жените в интернет се различават и това е важно за предлаганите в дигитална среда продукти.