Работа в офиса и клиентите ме задържаха далече от "Семинар към Български награди за Уеб 2010", организаран от Българската уеб асоциация на 22 юни в хотел България, затова разказа е за последните презантации.
Ако на SEO конференцията 2010 са присъствали над 400 човека то на тази нямаше повече от 80 човека. Такъв би бил и отговорът на въпрос като "Колко човека в България разбират от интернет маркетинг и уеб дизайн и колко от оптимизация за търсачки". Изводът е, че от SEO разбират много повече хора отколкото от интернет маркетинг, макар и Уикипедия да казва, че SEO е част от онлайн маркетига. Но страна в която затварят онлайн библиотеките това не е толкова учудващо.

Презантациите, които успях да видя бяха на последните три дами от лекторите - Таня Трифонова от MediaBasket, Жанет Найденова, ИАБ,  и Елена Илиева от MAG Studio.

Темата на Таня трифонова звучеше интигуващо "Задание — Оферта — Вайръл — Фактура. Как да правим вирусни кампании и какво следва от това." Беше ми трудно да я следа заради непознаване на рекламните кампании, които описваше или не попадам в таргет групата или не следя онлай реклами?
Като послание запомних това от Таня:

1. Подготовка - герила маркетинг е различен от вайръл маркетинга

(герила маркетинг - явно се има в предвид "партизански" маркетинг или още guerrilla marketing)

2. Колкото и да ни харесва една кампания трябва да я виждаме като клиент. Клиентът знае какво е важното в рекламното послание (следва историята с рекламата на Mtel, че най-важното в нея е да се вижда 1 ст, цената на разговор в мрежата Loop)

3. Смятай и непридвиденото! Или нещо като правило залагай +10% за всички ресурси

4. Нещата, които идват от истинския живот са интересните неща.

Жанет Найденова, ИАБ говори за възможностите и предизвикателствата на дигиталната реклама. Презантацията на Жанет беше класика, факти и защо трябва да се обединят в уеб бранша. Малко тъжен факт е, че на конференцията не присъстваха хора от реалния бизнес, тези които вземат решения. Това е можеби основното направление в което трябва да работи Interactive Association Bulgaria. Казват, че на АРА било различно - какво трябва да се промени тогава.

Последната презантация беше на Елена Илиева, MAG Studio. Както  сподели, идва от офлайн медиите и темата й беше Офлайн поглед върху онлайн средата. Можем ли да използваме класически офлайн подходи и метрики за постигане на ефективна онлайн комуникация? или споделен опит когато минеш в онлайн рекламата, кои са добрите практики, които могат да направят работата ти по-успешна.

Накратко това са точките в нейната презанатция

1. Всичко започва от клиента - трябва да бъде описана маскиламлно пълно кратината  с предоставено цялата бизнес информация;

2. Максимално добър прадварителен анализ;

3. Планиране - точно толкова колкото трябва да бъде планирано плюс 10% за всички ресурси - натоварване на сървъри, време, брой показвания на реклами и кликания ...

4. Разпределение на бюджета - правилно разпределение с оглед познаването на целевата аудитория по различни канали за разпространение, категории сайтове, платформи;

5. Творческа разработка или офлайн адаптация - т.е. персонализация на рекламното съобщение, защото всяка платформа има своята аудитория и по различен начин възприема рекламните съобщения;

6. Проследяване на кампанията - измерване и актуализация, следене в реално време на реакцията на потребителите може да става мигновено;

7. Посткампанийни резултати - анализ на поведенческата нагласа, която помага за по-успешно направена следваща рекламна кампания.

8. Най-важното online and offline рекламата трябва да работят заедно за постигане на по-добри резултати.

След това имаше Дискусионен панел, модериран от Еленко, който оказа и един от организаторите на събитието.

Въпросите, които бяха задавани по време на панела и някои от отговорите ма накараха да се чуствам като студент, който тепърва трябва да учи определения, дефиниции и добри практики. Опитът ми с оптимизация и уеб маркетинг на проекти в много конкурентна област ме бяха накарали вече да намеря отговор на част от въпросите, на други въпроси - отговор бе дала работата с блога и страниците в Facebook. Когато правиш нещо всеки ден и всеки ден се развиваш, работиш, четеш ти ставаш по-добър и отговорен пред последователите си и пред потребителите. Както се казва "Конкуренцията е на един клик разстояние"

Реалната работа вече ме бе научила, че дали е уебсайт, страница в Facebook or Facebook Application, блог или рекламна кампания - средствата са различни и времето, което имаш за въздействие е различно. Ако уебсайтът е нещо, което остава, то в Facebook има само сега, в момента и там трябва да се следва вълната на деня.

Това са някои от въпросите, които бяха зададени и отговорите, които бих дала:

Имейлът щял да изчезне
Твърдение с което не съм съгласна. Първо, защото има бизнес етикет, а това е процес инертен. И още нещо имейли, един и същи имейл може да бъде изпратен до много хора. Още - какво ви изпраща Facebook  - изпраща имейли. Мое скромно мнение, че имейлът ще остане като средство за комуникация, такъв какъвто го познаваме поне 5 год, ако не и 10 години.

Дори да го нарчем "класически" или "старомоден" имейлът ще продължи да ни върши работа. И още едно предимство за разлика от кратките съобщения той остава и е доказателство. Дори да сме комуникирали нещо в Skype or Facebook накрая нещата се резюмират и се изпраща имейл.

Бизнес комуникацията е процес интертен, защото и  днес при големите клиенти, които имат добре описани процедури за бизнес или заради ISO-то при потвърждаване на сделка е необходимо да се изпрати факс. Изпраща се факс за поръчка, изпраща се обратен факс, затова, че приемаш да изпълниш поръчката. А аз си мислех, че факсът е отдвана умрял, да, ама не.

Какво е отворена и затворена система. И как се редували периоди на затворени и отворени системи. Този въпрос ме върна към студентските години и часовете по физика. Ясно определение, което казва какво (кой обект) спрямо какво се разглежда като затворена система. За мен Google е затворена система, а Facebook - отоворена. Facebook предоставя данни за потребителите, цялата документация е достъпна и могат да се създават приложения.

Отговорът на въпроса защо има разминаване, достигащо до 20%, в показванията на Google Analytic и брой показани рекламни банери, предоставени от рекламната агенция. Гледната точка на един Java Developer

Google Analytics използва JavaScript. Поради това има много възможности да не "сработи". Например:

- Страницата е посетена от бот (робот). Ботовете (засега) не поддържат JavaScript.
- Ако на страницата възникне JavaScript грешка,това може да предотврати изпълнението на останалите скриптове.
- Комуникационни проблеми, препятстващи зареждането на скрипта от Гугъл.
- Различни security правила (в зависимост от настройките на браузера) блокират изпълнението на скриптове от друг домейн (гугъл).
- Браузера има ограничена или никаква поддръжка за JavaScript (напр. мобилни).
и много други