Изправете гръб и дишайте спокойно

Изправете гръб и дишайте спокойно
В живота на всеки човек имам моменти, в които той не е напълно сигурен в себе си и поставя под въпрос своите знания, способности и умения. В зависимост от конкретната ситуация, тези проблеми със самочувствието могат да останат незабелязани, а в други случаи да се отразят изключително негативно на работата ви. Доброто самочувствие е нещо, от което всички имаме нужда, защото то влияе както на нашето представянето на работното място така и на начина, по който хората отнасят със нас в живота ни.

Възможно ли е обаче да изглеждаме уверени в себе си, когато вътрешно сме раздирани от съмнения и притеснения?

Изправете гръб, дишайте спокойно, не показвайте страх!


Може би сте гледали популярната лекция за TED на социалният психолог от Харвард Ейми Къди, в която тя говори за езика на тялото и увереността. Именно тя популяризира идеята, че човек може да създаде у другите впечатлението, че е уверен, когато всъщност изпълнен с колебания. Къди съветва да заемаме „силна поза“ преди да се захванем с някаква трудна задача.

Как да се заредим с увереност за целия ден?


Известната още като „поза на супергерой“, описана с няколко няколко думи изглежда по следния начин – изправен гръб, издърпани назад рамене, леко повдигната брадичка и крака поставени в една линия с ханша. Според Къди, когато човек се задържи в тази поза в рамките на поне две минути, дишайки дълбоко и ритмично, той започва да чувства прилив на сила, енергия и увереност, които му липсват в момента.

3 начина бързо да повярваме в себе си


Ако тази стратегия обаче не работи за вас, има и други начини да изглеждате уверени, когато всъщност не сте. Независимо дали става въпрос за интервю за работа, презентация на важен проект или среща с колегите, когато се чувствате нервни и несигурни, опитайте следните шест техники, които създават у другите илюзията, че вярвате в себе си:

1. Гледайте хората в очите
Най-лесния начин да симулирате увереност е като използвате силата на вашия поглед. Около 70% от нашите сензорни рецептори са в очите ни. Може да се каже, че те имат оказват по-голямо влияние върху живота ни от всички останали сетива взети заедно. По тази причина, когато гледате хората в очите, те изпитват нужда да ви отвърнат със същото и да оставят всичко останало на заден план. Те просто не могат да се измъкнат от погледа ви.
Ако например сте на среща с вашия шеф, старайте се винаги да го гледате в очите, за да се уверите, че той ще чуе това, което имате да казвате, без да се разсейва от външни фактори. По същия, когато представяте презентация пред стая, пълна с потенциални клиенти, или пък говорите пред колеги на среща на екипа, опитайте да направите зрителен контакт с всички присъстващи, за да привлечете вниманието им. Контролът, който показвате в тази ситуация, ще ви помогне да си създадете аура на изключително уверен човек.

2. Изправете се
Вторият трик към постигането на илюзия за увереност преминава през това да изглеждате колко се може по-високи. Ако седите или стоите изправени, вие буквално казано проектирате една по висока версия на себе си. По този начин изглеждате уверени независимо от това как се чувствате всъщност. Освен това създавате у другите представата, че сте готов да се включите в дискусията и да отговорите на въпросите на другите. От друга страна, ако гледате в земята и седите прегърбени, ще изглеждате по-неуверени и несигурни в себе си.
Ако имате избор между това да седите или да стоите прави, винаги избирайте второто. Когато правите презентация пред зала, пълна с хора, или провеждате конферентен разговор с вашия екип, е по-добре да стоите прави, защото това ви придава допълнителен авторитет и сила в гласа ви.

3. Избягвайте безпричинните движения
За да изглеждате уверени, трябва да ограничите до минимум безпричинните движения, които изразяват един неспокоен език на тялото. Ако постоянно жестикулирате ще създадете у другите представата, че сте нервен, объркан или неподготвен. Избягвайте резките движения с главата, нервните тикове и хаотичното ръкомахане с ръце. Когато се отървете от тези вредни навици, всяко ваше движение ще придобие нов смисъл и ясна цел.

4. Забавете темпото
Поредния трик, който ще ви помогне да изглеждате по-уверени, е забавянето на скоростта, с която говорите. Ние сме склонни да забързваме темпото , с което говорим, когато сме нервни и притеснени, което веднага се възприема от аудиторията за символ на несигурност и желание да излезем от тази неудобна ситуация възможно най-бързо. Забавянето на темпото създава обратното впечатление – че вие сте уверени в себе си; вярвате в това, което казвате; и искате да привлечете публиката на ваша страна.
Има два начина да намалите скоростта на говорене. Първият е като удължите времето, което отделяте за изричането на всяка отделна дума, а вторият е чрез увеличаване на броя или продължителността на паузите във вашето изказване. По този начин вие давате на хората достатъчно време, за да разберат и възприемат вашите идеи.

5. Понижете тона
Хората, които говорят с по-нисък тон на гласа се приемат за по-силни, компетентни и авторитетни. Съзнателното коригиране на тона на гласа ще ви помогне да избегнете вокалната нестабилност, която произтича от притесненията и високото напрежение. В резултат на това тона на гласа ви става писклив или неравномерен, достигайки по-високи стойности в края на изреченията. Тези модели на говорене показват липса на самочувствие(въпреки в някои случаи те могат да бъдат и чисто физически фактори).
Така че, ако ви се налага да говорите пред публика, трябва да се постараете да контролирате гласа си. Подсъзнателно ние приемаме по-ниските октави като символ на авторитетност, сериозност, рационалност и достойнство.

6. Подобрете артикулацията си
На последно място, но не и по значение, за изграждането на образа на уверен човек, е начина, по който произнасяте отделните думи. Всички сме виждали говорители, които си говорят под носа и не изговарят правилно или докрай думите си. Тайната на добрата артикулация и дикция е в това да не позволявате енергията в изказването ви да пада в края на думите или изреченията. Говорете по такъв начин с хората, че те да разбират безпроблемно всяка дума, която им казвате. Изразявайте се ясно и точно.
Тези шест техники ще ви помогнат да изглеждате уверени, дори когато не сте. Допълнителният бонус е, че с времето те ще ви помогнат не само да си изградите имиджа на уверен човек, но и самите вие да повярвате в него и наистина да станете такъв.

Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“, за FastCompany.com, на Бг: www.manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.