3 начина бързо да повярваме в себе си


В живота има събития, които изискват максимално спокойствие и самоувереност - интервюта, публични изяви, важни разговори... За щастие, има и начин бързо да се вземем в ръце преди тях. Сайтът AdMe.ru и списание Psychologies предлагат няколко научно потвърдени техники, които мигновено могат да ви избавят от притеснението.


  1. Заемете позата на победител и останете в нея в продължение на 2 минути
supermen


В прочутата си лекция за портала TED, събрала над 30 млн гледания, социалният психолог от университета в Харвард Ейми Къди разказва за езика на тялото и добиването на увереност. Тя съветва: преди всяка сложна задача практикувайте „позата на силата“ – сутрин, веднага след събуждане, в асансьора или пред огледалото в тоалетната – където пожелаете.

Позата на супургероя: изправете се, опънете рамене назад, повдигнете брадичката леко, сложете ръце на кръста, а краката - на ширината на бедрата. Задръжте позата 2 минути.  Старайте се да дишате дълбоко и равномерно.

Можете да заемете и  позата на морска звезда, като вдигнете нагоре ръце във формата на буквата V. Представете си, че сте олимпийски шампион на стълбичката на победителя.

Експериментите доказват, че хората, които използват тази техника, показват по-добри резултати от другите. Понеже езикът на тялото влияе не  само на това как другите ви възприемат, но може да промени и собствената ви представа за себе си.

2. Представете си какви ще сте след много години


детайлна картина на бъдещия ви живот ще ви помогне да преодолеете страха от провал. Преподавателят по маркетингови технологии в университета в Ню Йорк Хал Хършфийлд предложил на участниците в своето изследване да си представят какви ще са след 10 години. След това показал на част от тях техните „състарени“ изображения, а после предложил на всички да инвестират в стартъп компании. Тези, които видели портретите си в зряла възраст, били склонни да инвестират два пъти по-често в сравнение с другите, които нямали портрети на бъдещия си аз. Оказало се, че, рисувайки ясна картина на бъдещето, ние се стремим да се приближим до него и действаме по-активно и решително.

THE-WOLF-OF-WALL-STREET

Леонардо ди Каприо във филма „Вълкът от Уолстрийт“ (The Wolf of Wall Street)3. Благодарете на живота


Това е още един начин да видим новите хоризонти пред себе си, дори наскоро да сме преживели стрес. След уволнение, развод и затъване в дългове на начинаещия бизнес-треньор и самотна майка Джен Скалия не й било лесно да си стъпи на краката. Затова решила да инвестира в себе си, минала няколко дистанционни курса за личностно развитие и всекидневно изпълнявала няколко упражнения. Заедно, всичко това и помогнало да увеличи доходите си като бизнес обучител от нулата до половин милион долара.

„Първото, което правя всеки ден, е да благодаря. Всяка нощ си спомнях най-хубавите неща, които са се случвали с мен и които съм срещала през живота си. Следващият етап от автотренинга стана благодарността за нещата, които предстои да ми се случат. Например, вместо израза „Искам през този месец да се появат още двама нови клиенти“, си казвах „Толкова съм благодарна, че сега ще се появят още двама чудесни клиенти“, разказва Скалия.

gratitude

Как работи това? Просто: въвеждаме съзнанието си в заблуждение.  Тези формулировки наистина ни помагат да повярваме в успеха и в крайна сметка да го привлечем. А освен това, когато сме благодарни, мислим позитивно и усещаме прилив на енергия.

снимки: pixabay.com