Тест: Умеете ли да вземате бързи решения в трудни ситуации?


Като правило, в повечето случаи решение, което дълго е обмисляно, е по-мъдро и по-правилно от това, което е взето спонтанно.

Но има моменти, когато, ако не вземем бързо решение, може да загубим повече, отколкото ако сме действали на мига. Има ситуации в които бързо и спонтанно вземато решение е по-добро, отколкото бездействието. Това е тест, който ще ви помогне да определите дали сте склонни към незабавно действие или към размишляване и анализ на създалото се положение.

Оценете себе си, като отговорите на 20-те твърдения с ДА или НЕ. Всеки отговор ДА ви носи по 1 точка. 

 1. Харесва ли ви да бъдете претрупани с работа?

 2. Дразнят ли ви задръстванията и бавното движение по улиците?

 3. Често ли бързате от едно място за друго или от едно мероприятие за друго?

 4. Неприятно ли ви е да стоите, без да правите нищо?

 5. Предпочитате ли да участвате в каквото и да било, отколкото да сте само наблюдател?

 6. Използвате ли стълбището, когато бързате, защото асансьорът се бави?

 7. Уважават ли ви околните за това, че работите бързо?

 8. Ставате ли рано дори и в почивните дни?

 9. С ентусиазъм ли възприемате новите идеи?

 10. Имате ли организаторски способности?

 11. Предпочитате ли действието пред планирането?

 12. Почти не отделяте време за мечти?

 13. Замисляли ли сте се откъде и как се е появил човешкият род?

 14. Обичате ли да решавате кръстословици?

 15. Често ли посещавате музеи и изложби?

 16. Изнервяте ли се да водите разговори с непознати?

 17. Имате ли навик да се изкачвате по стълбите през стъпало?

 18. Смятате ли, че успявате да свършите повече работа от другите?

 19. Предпочитате ли да спортувате през почивните дни, вместо да се излежавате?

 20. Става ли ви скучно, ако не правите нищо?


think fast

Резултати:

От 0 до 5 точки: Без съмнение сте от мениджърите, склонни към задълбочени размисли преди вземането на каквото и да е решение. Дори и в случаите, когато всичко е пределно ясно, намирате повод отново да анализирате ситуацията. И при рутинните задачи мисълта ви работи активно. Всъщност, вие мислите не само за практичните неща, но имате и фантазия. Вашият въображаем свят е много по-красив, отколкото реалният, и именно в него си позволявате поривите на душата да вземат превес над рационалното. Точно затова, когато сте сами, не ви е скучно, макар че много хора ви смятат за затворени.

От 6 до 11 точки: В зависимост от ситуацията сте готови и за аналитичен размисъл, но и за бързо действие, поради което много рядко вършите необмислени неща. Подобно разумно съчетание ви осигурява практически бързо и безболезнено приспособяване към всякакви обстоятелства. Хора като вас обикновено се грижат за служителите и колегите си със същото старание и загриженост, както за семейството си. Вие сте и от онзи тип мениджъри, които най-успешно се справят със стреса на работното място. С поведението си създавате атмосфера на сигурност и предсказуемост сред екипа, с който работите.

От 12 до 20 точки: Вие пренебрегвате размишленията, с оправданието, че това е излишно губене на време. Активните действия, според вас са най-ефективното решение. Така възникват ситуации, в които нещата не се подреждат както сте очаквали. Вината за това е предимно в необмислените ви действия и ако продължавате да се стремите да вършите няколко неща едновременно, не сте застраховани от грешки и в бъдеще. Разбира се, дейните натури са способни на много неща и ако се научат да вземат решения след като анализират своите предимства и недостатъци, цена няма да имат. Така и в личния си живот ще си спестят много разочарования. А това не е никак малко.