емоционална интелигентност

емоционална интелигентност

Хората с висока емоционална интелигентност ще бъдат все по-високо ценени


Служителите с висока емоционална интелигентност ще бъдат все по-високо ценени, твърдят израелски учени. Тяхното изследване показало, че хората, които са по-наясно с емоциите си и умеят да ги овладяват, са по-посветени на работата си и по-удовлетворени от нея в сравнение с другите служители.
Емоционално интелигентните хора са и по-добре организирани. Затова не след дълго това качество ще се взема предвид при оценяването на работата и решението за повишение.

Под емоционална интелигентност се разбира способността на човек да се възприема, опознава и контролира своите емоции, както и да оценява емоциите на другите.

emotions-3

16 признака за висока емоционална интелигентност


От години опитвам да достигна до отговора на един въпрос: Какви са проявите на емоционалната интелигентност (EQ) в нашето ежедневие?
В новата ми книга EQ Applied успях да изведа 16 действия и навици, които помагат на хората с високо EQ да използват емоциите си в своя полза, вместо в свой ущърб, пише Джъстин Барисо, основател и директор на INSIGHT, за Inc.com

emotions-4

Ето ги и тях:

1. Отделят внимание както на своите, така и на чуждите чувства
Емоционално интелигентните хора имат способността да осъзнават и контролират емоциите си и да разпознават въздействието, което имат върху мислите и действията на хората. Те правят това като наблюдават както себе си, така и другите, и отразяват промените в поведението и реакциите на хората към техните чувства. Това им позволява един вид да надникнат „под повърхността“ и да идентифицират причините за човешкото поведение.

2. Знаят кога да забавят темпото
Осъзнават факта, че емоциите са мимолетни и че те често водят до импулсивни и необмислени решения, за които после съжаляваме. Затова се стараят да обмислят добре всяка ситуация преди да вземат решение или да предприемат действие, особено когато става въпрос за ситуации изпълнени с висок емоционален заряд. Иначе казано, целта им е никога да не вземат дългосрочни решения, базирани на временни емоции.

3. Контролират начина си на мислене
Повечето емоции са инстинктивни, което означава, че не можете да контролирате къде, как и кога ги изпитвате. Емоционално интелигентните хора обаче осъзнават факта, че те могат да контролират начина, по който реагират на тези емоции, като се фокусират върху мислите си. Така те поставят фокус върху рационалните реакции и не се превръщат в роби на своите емоции.

4. Демонстрират смирение
Много хора днес гледат на смирението като на слабост. Тези, които имат висока EQ обаче ценят скромността. Те бързо приемат критиките и ги използват, за да се самоусъвършенстват. Осъзнават, че да бъдеш скромен не означава, че нямаш самочувствие и че никога не защитаваш своето мнение и принципи. Емоционално интелигентните хора разбират, че в основата на смирението е способността да признаем, че не знаем всички, и готовността да се учим от другите.

5. Те са искрени
Емоционално интелигентните хора не се страхуват да казват това, което наистина мислят. Те избягват полуистините и се стремят да представят информацията по начин, който няма да бъде интерпретиран погрешно. Осъзнават, че търсенето на вратички в закона и техническите подробности може да им спечелят дело в съда, но не и симпатиите и доверието на другит

6. Те са автентични
Хората с висока емоционална интелигентност осъзнават, че да бъдеш автентичен не означава да споделяш всичко за себе си с всеки срещнат, по всяко време. Автентичността е да се придържате към своите ценности и принципи и да не изневерявате на собствените си виждания, за да се харесате на някой друг.

7. Показват съпричастност
Вместо да поставят етикети на другите, те опитват да се поставят на тяхно място и да погледнат нещата през техните очи. Слушат другите, не за да съдят за техните действия и мисли, а за да ги разберат по-добре.

8. Дават ефективна обратна връзка
Критиките имат потенциала да наранят чувствата на другите. Осъзнавайки този факт, емоционално интелигентните опитват да представят своите критики под формата на конструктивна обратна връзка, така че човекът, към когото е адресирана, да я приеме като полезен съвет, вместо като негативна оценка.

9. Извиняват се
„Съжалявам“ е една от думите, които са най-трудни за изричане. Емоционално интелигентните хора обаче осъзнават силата на тази дума, защото разбират, че да съжаляваш не винаги означава, че си сгрешил, а че цениш връзките си с другите хора повече от собственото си его.

10. Прощават и забравят
Да таите ненавист към човек или събитие от вашето минало е като да оставите нож, забит в рана. Докато другите продължават своя живот, вие никога не позволявате на раната да зарасне. Когато емоционално интелигентните прощават и забравят, те преодоляват тези спънки и не позволяват на другите да използват емоциите им срещу тях.

11. Спазват своите обещания
Осъзнават, че е важно да го правят, било то за малки или големи обещания, защото по този начин си изграждат репутацията на надежден и отговорен човек, на когото останалите могат да разчитат.

12. Знаят как да разказват истории
Всички обичат интересните истории. Имайки предвид този факт, емоционално интелигентните хора знаят как да използват анекдоти и примери, за да вдъхнат живот на числа, факти и идеи

13. Помагат на другите
Един от най-добрите начини да вдъхновите някой е като му помогнете. Емоционално интелигентните хора протягат ръка на тези, които имат нужда от нея, за да им помогнат да се превърнат в най-доброто си Аз.

14. Знаят кога да се отпуснат
Хората с висока емоционална интелигентност знаят, че не е необходимо да анализират в дълбочина всяко чувство, което изпитват, и да поставят значимост на събития, които в действителност не са толкова важни. Вместо това, те търсят по-дълбоко разбиране, само когато това е полезно за тях. През другото време просто се наслаждават на момента.

15. Предпазват се от емоционална манипулация
Емоционалната интелигентност има и тъмна страна, която позволява на хората да манипулират другите в преследването на собствени егоистични цели. Това е една от причините емоционално интелигентните хора винаги да бъдат бдителни и да развиват способностите си, за да могат да защитят себе си и другите от емоционални манипулации.

16. Те познават силата на емоциите
Нашите емоции влияят практически на всеки аспект от живота ни. Те ни помагат да изберем кариерата, която искаме да следваме, и местата, на които да кандидатстваме за работа. Те определят дали ще харесаме филм, песен или творба на изкуството. Влияят върху решението ни къде да живеем и за колко дълго. Те ни помагат да изберем с кого да прекарваме времето си и в кого да се влюбим.

Емоциите могат да ни накарат да вземем решение за няколко секунди, което ще промени целия ни живот. Понякога ни карат да се чувстваме в безизходица, дори когато в очите на другите сме пример за човек, който има всичко. Те обаче могат да бъдат и светлината в края на тунела, която прави дори най-тежките моменти по-поносими. Именно това разнообразие от чувства и емоции прави емоционалната интелигентност толкова ценна и полезна в нашето ежедневие.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.