Как да се справим със стреса

Как да се справим със стреса
На 4 април психолозите отбелязват своя професионален празник.

Психологията е наука, която изучава умствените процеси и поведението на хората. Психолозите се стремят да разберат ролята на умствените процеси в индивидуалното и обществено поведение, както и причиняващите ги физиологични и неврологични процеси.
Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот, както и лечението на психически заболявания.

Такива състояния, с които се занимава психологията са стрес и дипресия.Стреса е тема по която се говори много. Често хората говорят, че имат желание да се справят със стреса, но когато се премине към действие или към нужда от промяна това по-скоро закъснява или така и не се случва. Хора, които предприемат стъпки за да се справят със стреса често са хора, които излизат от някакво критично състояние (може да е болест, семейни проблеми, професионални) , или такива, които в момента се намират в такова състояние.
За съжаление никой не ни учи как да се справяме със стреса. Понякога дори няма с кого да споделим за това как и от каква сме стресирани, у нас не е прието да се ходи на лекар за това и често единствената възможност е да се справим сами.



"Човек се стресира, когато не съответства на себе си. И той не съответства на себе си, защото понякога за човек това по-скоро не е приоритет - или толкова сме заети от ежедневието и от ангажиментите, които имаме, че рядко си даваме възможността да седнем и да се замислим какво представлява нашата естественост. Когато човек отделя определено време и приоритизира това да напипа своята естественост, то той съответно може да започне да я подхранва и да я усилва. Но ако ние не правим тази стъпка назад - периодично да търсим своята естественост, да се намираме в процес на изследване на себе си, то можем да се събудим, както много често се случва с хората на 30-40 години, изведнъж да се окаже, че ние сме далеч от тази естественост - далеч сме от работата, която искаме да работим, далеч сме от хората, с които искаме да общуваме, от мястото, на което искаме да живеем. Да те научи някой да бъдеш естествен - а когато човек е естествен няма толкова триене с вътрешната си среда, докато извършва действия и съответно с външната среда, когато пребивава в нея - това е нещо, което човек сам може да разпознае и може да научи за себе си, общувайки със себе си", обясни Христо Стефанов, коучинг терапевт в ефира на БНР, като подчерта, че себеанализът, който може да ни помогне срещу заплахата от стреса, е дълъг процес.
"Оставайки насаме със себе си човек да изследва и да се опитва да разбере коя е тази ниша или кой е този аспект, в който той иска да инвестира енергията си и в който иска да прекарва времето си".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.