Ден на психолога

Ден на психолога

Ден на психолога


На 4 април психолозите отбелязват своя професионален празник. Денят на психолога е обявен през 1995 г.

Психологията е наука, която изучава умствените процеси и поведението на хората. Психолозите се стремят да разберат ролята на умствените процеси в индивидуалното и обществено поведение, както и причиняващите ги физиологични и неврологични процеси. Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот и лечение на психически заболявания.

Чрез консултации психолозите съветват хората как да се справят с проблемите на всекидневния живот. Помагат на хора, които си задават въпроси и търсят отговорите.

Ролята на психолога е да помогне на човека да излее негативизма на душевността и да превърне тези чувства в доверие, разбиране, жизненост и любов.

10 октомври – Световен ден на психичното здраве


Психологията и нещата от живота

Психиката е софтуер на ума, каза пред БНР психологът  Панайот Рандев. Той поздрави колегите си по случай Деня на психолога. Уточни, че професионалистите в тази област са около 6 000 в страната. Рандев обяви също, че днес е Ден на отворените врати за безплатни консултации с психолози.

Примитивно е схващането, че всичко е въпрос на пари. Животът е в това как преживяваш нещата. Ако нямаш адекватен подход към реалния свят, ще създаваш изкуствени светове и ще потъваш в тях. Българският модел не ми давай акъл, а пари, може да се окаже неправилен, смята психологът.

Той даде примери за скъпи проекти, в които се харчат много пари без резултат, като например обучението на учители в семинари срещу насилието. По света тази дейност е изключително ефективна. Смята се, че всеки лев, долар или евро, вложен в добра психология, се връща от 6 до 15 пъти - спестява или носи пари.

Психологически зависимости


Простичко за сложното 20 ценни факта от психологията

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.