Психично здраве на работното място

Психично здраве на работното място

Световен ден на психичното здраве 2017


10 октомври се отбелязва като Световен ден на психичното здраве за първи път през 1992 г.  По определение това е състояние на благополучие, при което индивидите притежават умения да се справят с ежедневните стресови фактори. По данни на Световната здравна организация обаче над 450 милиона души по света имат психични разстройства, като у нас хората най-често страдат от тревожни разстройства.


През 2017 г. темата е Психичното здраве на работното място


В разпространено в Женева комюнике на СЗО се казва, че свързаната с депресии и тревожни разстройства намалена производителност на труда струва всяка година 1 трилион долара на световната икономика.

От депресия страдат над 300 милиона души по света, а от тревожни разстройства - 260 милиона.


Експерти отбелязват, че риск за психичното здраве представляват неадекватната политика здравеопазването, лошият мениджмънт и комуникация, ограниченото участиена персонала във вземането на решения, недостатъчното ниво на поддръжка на работниците, натовареният работен график, неясно поставените работни задачи.

Заплахите за психиката може да се увеличат, ако на работното място липсва съгласуваност и социална поддръжка.

Според европейско проучване от 2011 г. 55% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, въпреки че правят опит. От тези пък, които се връщат, 68% заемат по-ниска позиция и имат по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.

Статистиката показва, че около 38 процента от населението на ЕС някога през живота си са преживели психично заболяване, 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% с безсъние, 6,9% с депресивни разстройства, 6,3% – с психосоматични разстройства, над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества.

5% от младите хора (до 18 г.) са с хиперактивност и нарушение на вниманието, а от 1% до 30% процента (в най-горната възрастова група) се падат на деменцията.

stress pix 2

Ето какво обясни за БНР директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков, който е и психиатър с над 30-годишен стаж: Стресът е един от основните фактори в условия на работна среда за намаляване на работоспособността, както и за развиването на хронични, предимно психични разстройства, както и уточни, че става дума за този тип стрес, който не може да бъде преживян адекватно и така да се каже "се загнездва" в душата на човека.

Близо 20% от българското население е обхванато от чести психични разстройства, който водят предимно до състояние на презентеизъм – феномен, при който хората работят на работното си място с леко главоболие, с хапчета в чантата, но всъщност не са трудоспособни и не могат да дадат всичко от себе си, подчерта психологът, според когото именно този феномен може да бъде отчетен като една от причините за намаляване на общата производителност на българския народ.

През 2015 г. мотото е: Психично здраве с достойнство” 


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.