Понякога е достатъчно просто да се наспим добре за да възстановим нашето психично здраве. Да измием добре лицето и ръцете си за да отмием отрицателните емоции. Да поговорим с приятел. Да повървим пеша и да видим малките неща, които правят деня ни и красотата на света.

Световен ден на психичното здраве (World Mental Health Day) се отбелязва на 10 октомври от 1992 г по инициатива на Световната федерация по психично здраве (World Federation for Mental Health). Издават се тематични публикации, изпращат се доклади до правителствени и здравни организации.
Световната здравна организация съобщава, че днес на нашата планета има повече от 450 милиона човека, които страдат от психични заболявания. В някои страни дори всеки седми човек страда или от параноя/шизоврения, или е подложен на депресия или има проблеми с алкохола. Може да се пробавят и зависимости от Интернет и социални мрежи. Работохолизмът също е опасен.

2014 г. Според данните на Световната здравна организация над 450 милиона души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства- 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния)- 6.2%, злоупотреби с вещества- 3.3 %. По данни на Министерството на здравеопазването у нас по-често боледуват жените. Човешкият организъм може да се справи до някаква степен със стреса, но се превръща в проблем, когато хората не му обръщат внимание.

Целта на Световния ден за психично здраве е намаляване на разпространението на депресии, шизоврения, болест на Алцхаймер, наркотични зависимости, епилепсия, умствена изостаналост.

Ръстът на заболяванията е свързан с информационната претрупаност, политически и икономически катаклизми и кризи, проблеми на работното място, многото стресови ситуации в ежедневието.
Животът днес разполага към стрес. Финасови проблеми, проблеми професионални, търсене на работа, дори всекидневното пътуване към офиса може да ни изложи на стресови ситуации. Когато започнем да се примиряваме с нещата около нас до депресията е само една крачка
Стресът е час от нашето ежедневие. Ние се борим с него, но по-важното е да не допускаме стресови ситуации, отколкото да се борим с последиците от стреса.