Ранни признаци за психично заболяване


В последно време темата за психичните заболявания става все по-актуална. Причината, за съжаление, не е добра – зачестиха случаите на агресия и дори убийства, извършени от фрустрирани млади хора.

Фрустрация е състояние на човек, излъган в своите очаквания и/или лишен от възможността да постигне силно желана цел. Фрустрацията най-често се проявява в някаква агресивна форма, проявява се под 3 форми:

  1. Агресия - когато човек "експлодира"

  2. Регресия - когато човек е такъв по природа, че не е в състояние да избухва, а таи всичко в себе си, има ниска самооценка, самосъжалява се и чрез своето поведение кара другите да се държат зле с него.

  3. Ресигнация - това е типичното женско поведение - избухване в сълзи. Агресивността може да бъде предизвикана от всякакъв вид неприятна или нежелателна ситуация, като болка, досада и други подобни.


Връзката между темата и тези събития обаче налага погрешното съждение, че психическите болести и агресията са неразривно свързани. Истината е, че огромното мнозинство от хора с такива проблеми не са агресивни, никога не стават такива, но дълбокото неразбиране, което срещат не само в обществото, но и в семейството си, ги кара да страдат дълбоко и понякога дори да посягат на живота си.

За да се избегне това, психологът Даниел Дейвис споделя пред Си Ен Ен най-често срещаните ранни признаци на психично заболяване, които се проявяват в юношеската възраст и които искат особено внимание и грижа.

  • Гняв, мисли за самоубийство


Ако юношата показва нарастващи признаци на гняв и казва неща от сорта на „Светът би бил много по-добре без мен”, това е червена лампичка, предупреждава психологът. Възхищението от насилието и агресията във филмите и игрите е нормална проява на пубертета, особено сред младите мъже, но ако то стане прекалено отчетливо, трябва да се обърнете към специалист.

  • Физически промени


Ако химията на мозъка се променя, младежът може да загуби съня си. Ако има наличие на психоза, външният вид на засегнатия може да се промени и да стане дори стряскащ. Резките промени в апетита и хранителните навици може да са признак на развиващо се хранително разстройство и в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани от родителите.

  • Социално отдръпване и загуба на интерес към любими неща


Изолацията и цупенето също са типични за тийнейджърите, но станат ли хронични, може би говорим за депресия, която трябва да бъде третирана колкото се може по-рано, за да не остави трайни последствия в младата душа.

  • Резки промени в настроението, странни вярвания 


Когато промените в настроението са особено драстични и тенденцията е трайна, може да става въпрос за развиващо се биполярно или гранично разстройство. Убеждението за магични способности и вярата в странни феномени понякога също са признак, който може да сочи към редица душевни разстройства.

Важното е да се прави разлика между обикновените особености на подрастващия характер и наистина патологичните симптоми, предупреждават специалистите. Начинът да направим разликата между двете е прост - ако младежът и/или околните постоянно страдат от тези прояви и поведенчески изменения, ако начинът им на живот се променя към по-лошо, значи е време да се обърнете към лекар.