Ранни признаци за психично заболяване

Ранни признаци за психично заболяване
Според статистика, публикувана в Journal of Abnormal Psychology, тревожно малка част от населението на възраст между 11 и 38 години е психически здраво. Изследване, включващо анализ на данни за хора, родени между април 1972 г. и март 1973 г. в Дънидин, Нова Зеландия, показва, че едва 171 от 988 души не са изпитвали депресия, тревожно разстройство или друго психично заболяване от края на детските си години до средна възраст. От друга страна, изследователите твърдят, че в световен мащаб зачестяват случаите на агресия и убийства, които се извършват от фрустрирани млади хора.

Погрешно е да се твърди, че агресията и психичните заболявания са неразривно свързани. Много хора с психични проблеми не са агресивни и никога не стават такива, но неразбирането, с което се сблъскват в обществото, а нерядко и в семейството, ги кара да страдат, а понякога дори да посягат на живота си”, коментира психологът Даниел Дейвис.

Той описва някои от най-често срещаните ранни симптоми на психично заболяване, които се проявяват още в юношеска възраст и които изискват специална грижа и внимание

Гняв, мисли за самоубийство
Ако юношата показва нарастващи признаци на гняв и казва неща от сорта на „Светът би бил много по-добре без мен”, това е червена лампичка, предупреждава психологът. Възхищението от насилието и агресията във филмите и игрите е нормална проява на пубертета, особено сред младите мъже, но ако то стане прекалено отчетливо, трябва да се обърнете към специалист.

Физически промени
Ако химията на мозъка се променя, младежът може да загуби съня си. Ако има наличие на психоза, външният вид на засегнатия може да се промени и да стане дори стряскащ. Резките промени в апетита и хранителните навици може да са признак на развиващо се хранително разстройство и в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани от родителите.

Социално отдръпване и загуба на интерес към любими неща
Изолацията и цупенето също са типични за тийнейджърите, но станат ли хронични, може би говорим за депресия, която трябва да бъде третирана колкото се може по-рано, за да не остави трайни последствия в младата душа.

Резки промени в настроението, странни вярвания 
Когато промените в настроението са особено драстични и тенденцията е трайна, може да става въпрос за развиващо се биполярно или гранично разстройство. Убеждението за магични способности и вярата в странни феномени понякога също са признак, който може да сочи към редица душевни разстройства.

Важното е да се прави разлика между обикновените особености на подрастващия характер и наистина патологичните симптоми, предупреждават специалистите. Начинът да направим разликата между двете е прост - ако младежът и/или околните постоянно страдат от тези прояви и поведенчески изменения, ако начинът им на живот се променя към по-лошо, значи е време да се обърнете към лекар.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.