Душевната болка е присъща за всеки човек - и за здравия, и за болния. Тя започва там, където е липсвало любов и зачитане.


Още от съвсем малки, ние се научаваме да заменяме с мечти онова, което ни липсва. Но когато мечтите се сблъскат с реалността, губим и вътрешния си мир.

Задачата на психолога е да помогне на човека да прозре нарушеното си равновесие и да му съдейства за неговото възстановяване.

10 октомври – Световен ден на психичното здраве


38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания


Това каза за БНР психиатърът д-р Владимир Наков: Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението. По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%. Хората с тежки психични заболявания са около 1% от населението. Има много голям процент неразпозната и нелекувана болестност. Това се дължи на психиатричната стигма. Хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, биват дискриминирани.

zelen-list-pix

Когато стане дума за психични заболявания, първата възникваща в съзнанието ни асоциация е за лудост. Лудостта не е медицински термин, но множество състояния надскачат границата на здравословното и се включват в листата на психичните разстройства.

Типовете психични разстройства и заболявания са много и разнообразни. Затова преди да поставим етикет или да приемем, че тези проблеми не ни засягат, трябва да си отговорим на един въпрос: „Никога ли досега в своя живот не съм страдал от тревожност или депресия?“ Ето няколко примера, които срещаме в ежедневието си...

Тревожност. За тревожно разстройство говорим, когато се изправяме пред всяко предизвикателство, проблем, ситуация със страх и силен трепет. Независимо колко сме подготвени, не успяваме да контролираме ситуацията и състоянието си. Бледост, сърцебиене, изпотяване са едни от сигурните признаци, че стресът ни идва в повече и не успяваме да го превъзмогнем. Възможно е да се появят панически атаки. Ако симптомите се появяват често, то определено нормалното функциониране на организма е накърнено. Генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, социално тревожно разстройство, фобии... Нездравословната тревожност може да има много имена и прояви...

Разстройствата на настроението се наричат афективни. В тази категория попадат депресията, биполярното разстройство и др. Отличават се с обземането на крайни чувства и усещания, независимо от събитията около нас, които продължават достатъчно настойчиво. Необяснимата постоянна тъга за повече от две седмици трябва да насочва за наличието на сериозен емоционален проблем. Понякога силните негативни усещания може да се заменят с необяснимо приповдигнато настроение, еуфория. Тази смяна на настроенията от една в друга крайност също е пагубна.

Шизофренията е едно от психотичните разстройства, но не единственото, при което се отчитат нарушения във възприятията. Халюцинациите са отличителен белег, като те могат да бъдат визуални или слухови, отключват се след преживят силен стрес. За психотично разстройство насочва поведение и вярвания в заблуди при ясни доказателства в обратното. Може да се наблюдава променливост и динамичност в емоционалното състояние до степен на емоционална буря, като това може да бъде страх, раздразнителност, екстаз, щастие, които също така внезапно да отминават.

В графата с психичните разстройства попадат и отклоненията, свързани с храненето и теглото.

Хранителните разстройства днес


Човечеството от десетилетия се сблъсква с ужасяващи примери на анорексия и булимия невроза. Склонността към преяждане също е принадлежи към тази категория.

orthorexia

Импулсивно поведение, реакции, излизащи извън възможностите на личността да ги овладее също показват сериозни отклонения. Такива са клептоманията, пироманията, както и зависимости от хазарт, видео игри, консумация на алкохол и др. При тях има отпадане на отговорности и сериозно накърняване на общуването с близки и други хора.

При личностните разстройства се наблюдава придържане към модел на поведение, който противоречи на обществено възприетите норми за социални взаимоотношения. Тези хора са невъзприемчиви до степен, че не могат да функционират в обществото – да изграждат семейства, имат проблеми в училище или работна среда. Такива са антисоциалното, параноичното, обсесивно-компулсивното разстройство на личността и др.

Пример за обсесивно-компулсивно разстройство е човекът, който се страхува от инфектиране с микроби във всяка една битова среда и ситуация. Постоянните страхове и натрапчиви мисли, каращи ни да извършваме определен ритуали или мерки, показват необходимост от помощ. Мания е друга дума, която може да се използва в този контекст.

Посттравматично стресово разстройство – развива се след силно стресово и травматично събитие. Това може да бъде загуба на близък, преживяване на физическо насилие, природно бедствие, друга трагедия... При потърпевшите се появява едно постоянно връщане към преживяваното, което го изважда от настоящето му – тези хора изглеждат постоянно уплашени и сякаш вцепенени, неадекватно на реалната обстановка.

При стрес индуцирани синдроми се наблюдава невъзможност на личността да се адаптира към силно напрегната среда. При това в отговор на стресираща ситуация се проявяват емоционални, поведенчески или здравословни проблеми. Такъв синдром може да се развие до три месеца от конкретно събитие – развод, загуба на работа, загуба на близък, катастрофа, но и наличие на междуличностни проблеми, и продължи до шест месеца след края на събитието или отстраняване на стресора.

Случвало ли ви се е след силно стресово събитие да се оплаквате от нарушения в паметта? Това оплакване може да стигне до степен нарушаване на съзнанието, идентичността... По-рано се използваха термини от сорта на „раздвоение на личността“. Днес тези разстройства се определят като дисоциативни.
 
Като психични разстройства се разглеждат и свързаните със секса и сексуалността нарушения; соматичните разстройства, при които при стрес се проявяват физически симптоми на заболяване; тиковете; проблеми със съня; форми на деменция; постоянното поставяне в ролята на жертва и много други...

Когато човек има силно желание за нещо и Вселената помага


Бъдете здравиИзползвани източници: БНР, Wikipedia, puls.bg