Обратното на коледната еуфория – празничната тъга


Една от най-коварните депресии се оказва празничната. По принцип тя нахлува в живота, когато хората около теб се подготвят за празник и носи лошо настроение, липса на мотивация, обща изнервеност.

Най-често празничната тъга се появява в средата на декември, покрай подготовката за Коледа и Нова година, преминава в следпразнична депресия първите седмици на януари и скоро отмира от само себе си. Има случаи обаче, в които тя е началото на продължителен емоционален безпорядък.

Много психолози не пренебрегват и факта, че е важно какви са били Коледите ни в детството ни. Ако сме преживели травмиращи събития около тези празници, възможно е винаги, с настъпването на декември, да бъдем тъжни и затворени в себе си, както и да сме подразнени от всеобщата еуфория, подготовка, пазаруване. Важно е да се знае с кого, къде, как ще се празнува. Ако липсва важен човек в личен план, ако има финансови или емоционални, здравословни проблеми, то вероятността да станем подвластни на празничната тъга се увеличава.

От Университета в Мериленд идва наименованието - holiday blues. Или - празнична тъга. Една обща меланхолия, която прави на пух и прах стереотипната представа за веселите празници.

"Празнична тъга", така наричаме това състояние, което се появява обикновено в края на годината, когато се готвим за коледните и новогодишни празници. Повечето от нас тогава купуват подаръци, заредени са с надежда и оптимизъм и така трябва да бъде. Но има много хора, които остават сами вкъщи, което провокира неприятни преживявания и мрачно настроение. Най-често те са свързани с равносметката, самооценката и връщането в миналото, което правим в тези дни. Също така с прекалено големите очаквания да стане някаква промяна - "чудо", което обикновено не се случва.
В тези случаи хората да знаят, че състоянията не са необичайни и продължават само няколко седмици. Обикновено започват малко преди самите празници. Симптомите са

главоболие, безсъние или поспаливост

съчетана с отпадналост. Всички тези оплаквания не са случайни. Има ред причини - физически, социални и финансови, заради които самотните хора да не потърсят с кого да отпразнуват тези дни, обяснява проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

 

За да се справим с този тип "меланхолия" (защото често думата депресия се използва неправилно за минимални личностни сривове) специалистите препоръчват черен шоколад, мед, банани и бобови култури.

Депресиите също се активират по Коледа. Те са по-характерни за уязвими, чувствителни хора, които могат да усетят липсата на нещо. Първите сигнали на депресията са неспокойствие, тревожност.

След като отминат празниците може да се наблюдава и следпразнична депресия.