Легенда за лебедите

Легенда за лебедите
 

Св. Валентин не е официален празник на влюбените нито в католическия, нито в православния календар, но го празнуват милиони хора без значение каква е религията им.

Романтичната традиция се появява през 14 век в Англия и Франция: хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажват. Това пише и Джефри Чосър в Parliament of Foules:

Това се праща на Свети Валентин,
когато всяка птица идва и избира своя другар.

А символ на тази връзка стават лебедите заради това, че избират партньорите си за цял живот.


Google отбелязва с анимация деня на влюбените Свети Валентин.


Английският двор поставя през 17 век началото на традицията влюбените да си разменят пръстени, послания с картички „валентинки“, бонбони с формата на сърце, цветя, подаръци.  През 1797 г. британско издателство дори пуска „Помощник на младия мъж за писане на валентинки“ с любовни стихове за млади влюбени без поетичен талант за лично творчество.

Факт е, че има трима светци-мъченици Валентин, чиито имена не се свързват в нито един ранен документ с романтичната любов. Честването на деня на Св. Валентин Мъченик е обявено на 14 февруари от папа Геласий I около 494 г. В средата на миналия век обаче Католическата църква решава да премахне част от празниците, базирани на легенди, и така отпада и  Св. Валентин. Православната църква го почита на 6 юли.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.