Карнавал във Венеция


Венеция има славата на един от най-красивите и романтични градове в света. Заслужено! Колкото и да четете и да гледате снимки и видео за този град, докато не се окажете на площад Сан Марко трудно може да си го представите. Пожелаваме ви да прекарате няколко часа, а защо не и дни в този град.

Особено привлекателна е Венеция по време на карнавала


Карнавал във Венеция събота 8 – вторник 25 февруари 2020 г.


Времето за провеждането на карнавала зависи от католическия Великден. Последният му ден трябва да съвпадне със Заговезни преди Великите пости, 40 дни преди Великден.Всяка година шествието във Венеция се посвещава на определена тема. Миналата година неговото мото беше „Виновна е Луната“ в чест на 50-годишнината от кацането на човек на Луната през 1969 година. Тази година темата е „Игра, любов и безумие“, тъй като празнуването съвпада с Деня на Свети Валентин.

Традиционният венециански карнавал, един от най-старите в света, се случва всяка година в града на любовта 40 дни преди Великден.


venecia maski

Предвидени са 150 мероприятия, в които ще вземат участие над 300 артисти и колективи. Запланувани са разнообразни развлечения за децата и младежите.

Няколко са знаковите събития, които заклетите почитатели на карнавала във Венеция не изпускат. Освен двете водни карнавални шествия в първите 2 дни, по време на карнавала се организира и конкурс за най-добра маска, който приключва на 25 февруари и в който може да победят цели групи от хора, дегизирани тематично. В скорошно издание на карнавала една от наградите на конкурса беше присъдена на група дами, дегизирани като британската кралица Елизабет Втора и носещи за целта ярките и типични за нея палта и шапки.

Бюджетът на карнавала възлиза на 2 милиарда евро, като половината от него ще бъде осигурен от спонсори. Всяка година празненствата се посещават от около 3 милиона души.

На края ще бъде избрано и най-красивото момиче на карнавала, което е друг неотменен ритуал.

Краят на карнавала бележи началото на Великденските пости

venecia angel 2017

Думата „карнавал“ произлиза от латинската carnevale (прощаване с месото) и се употребява за последния ден преди началото на постите. Първото споменаване на Венецианския карнавал датира от 1094 година. От 1162 година той става ежегоден, след военна победа.Изпаднал в забвение десетилетия наред. Той е възстановен от общината през 1980 година.

venecia karnaval

История на карнавала във Венеция


Първообраз на карнавала са древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. За пръв път карнавалът се споменава през 1094 г. Предполага се, че от 1162 г. вече се организира всяка година.


През 1296 г. сенатът на Венецианската република официално провъзгласява последния ден преди Великия пост за ден на тържества и всенародно веселие. Два века по-късно, когато карнавалът вече се е превърнал в неразривна част от живота във Венеция, е създаден фонд за набиране на средства, за да може той да се провежда всяка година.

Основните атрибути на карнавала са костюмите и маските, призвани да скрият социалните различия и да премахнат разликата между богати и бедни по време на празника. Смята се, че маските са от времето на Сатурналиите, когато на робите се разрешавало да седнат на една маса с домакините.

venecia maski 1

Daniela Knezhevich карнавална маска "Кристалното цвете" материал: мед, позлатяване с 24 карата злато и кристали .


През XVI век се наложила традицията Венецианският карнавал да бъде открит с "Полета на ангела". Акробат, облечен с костюм с крила, се спуска от 100-метровата камбанария на площад "Сан Марко". Сега, както и преди сто години, карнавалът се смята за официално открит именно след това събитие, последвано от карнавалното шествие. По градските площади се организират концерти, има фойерверки, изявяват се музиканти, мимове, жонгльори и акробати.
Карнавалът завършва с "Полета на лъва" (издигането на флага на Венеция над площад "Сан Марко"), с фойерверки над лагуната и с изгарянето на сламени чучела, езически ритуал, символизиращ обновлението на природата.