Тайната на щастието

Тайната на щастието
Какво ни прави щастливи и здрави, докато живеем живота си? Ако мислите, че са славата и парите, няма да сте единствени, но според психиатъра проф. Робърт Уолдингер грешите.
78-години по-късно и благодарение на 724 участници, едно изследване на Харвард най-накрая успя да отговори на въпроса какво ни прави щастливи. Всичко стартира през 1938 г. Учените решават да се фокусират върху 268 второкурсници в Харвард и 456 16-годишни души от една от най-проблемните области на Бостън през 30-те години на миналия век. Десетилетия наред изследователите следят най-различни фактори в живота на хората посредством въпросници, медицински прегледи и интервюта, пише Goodnet.


Тайната на щастието

Крайният резултат? Робърт Уолдингер –професор по клинична психиатрия в Медицинското училище на Харвард и четвърти директор на самото проучване, обяснява в своя TED Talk: „най-ясното послание, което получихме от това изследване, бе следното: добрите връзки ни поддържат по-здрави и по-щастливи. Точка.
Точно така – добрите връзки са ключа към воденето на един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот. Изследването успява да разпознае и три важни урока, свързани с взаимоотношенията.
Социалните връзки са наистина полезни за нас. Самотата пък има обратния ефект. Хората, които са по-здраво свързани в социално отношение със семейството, приятелите си или обществото около тях, са по-щастливи, по-физически здравословни и живеят по-дълго от останалите.
Когато става дума за връзки, важно е качеството, а не количеството. Не само броят на приятелите ви влияе или това, че имате сериозна връзка или не. Важно е качеството на тези взаимоотношения.
Добрите връзки са полезни и за тялото, и за съзнанието. Оказва се, че паметта на хората, които имат приятели, на които могат да разчитат, остава по-стабилна и по-бистра за по дълго време. И обратното – ако имате чувството, че не можете да разчитате на обкръжението си, то има опасност паметта ви да се влоши по-рано.
Само по себе си това изследване е наистина невероятно. При това не само заради изключително дългата си продължителност. Уолдингер завършва своя TED Talk, задавайки следния въпрос на публиката: “А вие?“ Сега, знаейки всичко това, какви промени бихте направили в живота си, за да подобрите своите връзки? За да започнете да водите един по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.